5 C
Amsterdam

Erdogan: ‘Er zitten terroristen in het Zweedse parlement’

Lees meer

De Turkse president Erdogan heeft tijdens een persconferentie gezegd dat er ‘terroristen bivakkeren’ in het Zweedse parlement, meldt de Turkse nieuwssite Arti Gercek. Hij doelt daarbij op parlementariërs met een Koerdische achtergrond.

Erdogan deed zijn uitspraak in de context van de toetredingsonderhandelingen van Zweden en Finland tot de NAVO, waarvoor hij eerst een Turks wensenlijstje ingewilligd wil zien.

‘De NAVO is een veiligheidsorganisatie, geen instelling die terroristen steunt’, aldus Erdogan. Met ‘terroristen’ bedoelt hij Koerden die volgens Erdogan verbonden zijn aan de PKK, die in Turkije, de EU en de VS op de terreurlijst staat.

‘Zolang ze deze terroristen in hun parlementen huizen, zolang terroristische organisaties vrijuit mogen demonstreren in de straten van Stockholm, met posters van hun terroristische leiders onder de bescherming van de Zweedse politie, en zolang hun tv-zenders interviews afnemen van hun terroristische leiders, moeten ze van ons niet verwachten dat we ‘Toe maar, kom bij de NAVO’ zullen zeggen’.

Diplomaten van Zweden en Finland zijn al een maand tevergeefs bezig om de geschillen met Turkije te bespreken. Erdogan geeft vooralsnog geen kik.

Eerder deze week Erdogan eiste het ontslag van de Zweedse defensieminister Peter Hultqvist als voorwaarde voor toetreding. Die zou in 2011 een toespraak hebben gehouden op een ‘PKK-feest’.

Zweden zou volgens Erdogan alle banden met de Koerdische militie YPG in Noord-Syrië moeten verbreken, die Turkije als de Syrische tak van de PKK beschouwt. Voor het Westen is de YPG een cruciale partner in de strijd tegen IS.

- Advertentie -