11.5 C
Amsterdam

‘Erdogan frustreert NAVO-toetreding Finland en Zweden voor eigen gewin’

Lees meer

De Turkse president Erdogan doet enkel moeilijk over de toetreding van Finland en Zweden tot de NAVO omdat hij kans ziet zijn bondgenoten te chanteren. Dat stellen journalisten en Turkije-watchers Seth Frantzman (the Jerusalem Post) en Yavuz Baydar (het Turkse medium Ahval).  

Turkije heeft nu moeite met de toelating van Finland en Zweden, officieel omdat deze landen ‘terroristen’ (lees: Gülen-sympathisanten en dissidente Koerden) steunen. Volgens Frantzman kan Ankara daadwerkelijk eisen dat Koerdische activisten en dissidenten uit Zweden worden gedeporteerd, maar spelen er ook nog andere belangen.

De journalist stelt ook dat Erdogan Rusland graag te vriend wil houden. En dat land is erg tegen een sterkere NAVO. Turkije stuurde dan wel drones naar Oekraïne, maar hecht erg aan haar relatie met Rusland en doet ook niet mee met sancties. Daarnaast kocht Turkije ook het S-400-luchtverdedigingsrakkettensysteem van Rusland, de reden dat Turkije in 2019 werd uitgesloten van het Amerikaanse F-35-straaljager-programma.

Frantzman: ‘Turkije is dus een belangrijke partner van Moskou, onderdeel van zijn grotere alliantie met autoritaire regimes in de wereld.’

Turkije heeft zelf ook niet per se belang bij een sterkere NAVO, aldus Frantzman. Het gaat Turkije er meer om zijn lidmaatschap te gebruiken als een ‘blanco cheque voor mensenrechtenschendingen en invasies, die vaak in strijd zijn met de waarden van de NAVO’.

Volgens journalist Yavuz Baydar doet Erdogan moeilijk omdat hij meer direct contact met de Amerikaanse president Joe Biden wil.

Turkije kampt nu met een ernstige financiële crisis. Erdogan wil graag herkozen worden in 2023 en probeert nu in ruil voor financiële steun de buitenlandse betrekkingen met landen in de regio te verbeteren. Omdat Saoedi-Arabië en de Verenigde Arabische Emiraten echter niet met die financiële steun kwamen waarop Erdogan had gehoopt, wil hij ook een betere band met de Verenigde Staten.

Ook zou Erdogan graag straaljagers willen kopen van Amerika, gezien hij dus eerder de Amerikaanse F35’s misliep. Hij heeft zijn zinnen gezet op geüpgradede F16’s, aldus Baydar, iets waarvoor hij al toestemming heeft van Biden maar niet van het Congres.

Erdogan zou extra gebrand zijn op een gesprek met Biden omdat de Amerikaanse president, die Erdogan op een afstandje houdt, wél vandaag de Griekse premier heeft uitgenodigd om te komen praten in het Witte Huis.

Griekenland is net als Turkije NAVO-lid, maar geen vriend van Turkije. De twee landen strubbelen regelmatig over de grenzen en migranten in hun wateren. Hoe meer Griekse invloed bij NAVO-leider Amerika, hoe slechter de positie van Turkije binnen de NAVO, is volgens Yavuz Erdogans gedachtegang.

Baydar: ‘Dus, in een notendop, Zweden en Finland kunnen er dus voor kiezen om op de achtergrond te blijven en hun schouders op te halen, aangezien de echte confrontatie plaatsvindt tussen Biden en Erdogan.’

- Advertentie -