16.7 C
Amsterdam

Erdogan: ‘geen probleem’ met Taliban, laakt ‘imperialistische’ NAVO-partners

Lees meer

Volgens Erdogan heeft Ankara geen problemen met de overtuigingen van de Taliban. Ook noemt de Turkse president zijn westerse NAVO-partners ‘imperialistische machten’.

Erdogan is bereid om met de Taliban te onderhandelen over de inzet van Turkse strijdkrachten om de luchthaven van Kabul te beveiligen, aldus de Turkse krant Cumhuriyet.

Na het besluit van de Amerikaanse president Joe Biden om de Amerikaanse troepen uit Afghanistan terug te trekken, stelde Turkije voor om met troepen de luchthaven van Kabul te beschermen. Dit wordt als essentieel gezien om de buitenlandse ambassades open te houden.

De Taliban hebben Turkije echter laten weten dat ook Turkse troepen zich volledig uit Afghanistan moeten terugtrekken, omdat ze anders mogelijk ook een doelwit zullen zijn van toekomstige aanvallen.

De Turkse president reageert: ‘De Taliban zouden veel gemakkelijker met Turkije moeten kunnen praten, omdat Turkije geen problemen heeft met hun overtuigingen.’

‘Imperialistische machten zijn Afghanistan binnengekomen en ze zijn daar al meer dan twintig jaar, zoals jullie allemaal goed weten’, vervolgde de Turkse president. ‘We hebben de kant van onze Afghaanse broeders gekozen tegen deze imperialistische machten. We hebben prioriteit gegeven aan het beschermen van de luchthaven van Kabul en aan humanitaire [hulp]. We hebben ons uiterste best gedaan om te helpen.’

De dreigende machtsovername van de Taliban zorgt voor een nieuwe vluchtelingenstroom. Veel Afghanen willen hun land verlaten, omdat ze de wraak van de Taliban vrezen. Onder hen bevinden zich ook Afghaanse tolken die voor media hebben gewerkt.

Een coalitie van Amerikaanse mediabedrijven lobbyt nu bij president Joe Biden voor een ruimhartig beleid ten aanzien van visumaanvragen van Afghaanse tolken die met westerse mediabedrijven hebben samengewerkt, schrijft Villamedia.

- Advertentie -