14.4 C
Amsterdam

Taliban waarschuwen Erdogan: ‘Geen Turkse troepen in Afghanistan!’

Lees meer

De Taliban hebben Turkije gewaarschuwd geen troepen in Afghanistan te houden om de luchthaven van Kabul te besturen en te bewaken, na de terugtrekking van de door Amerika geleide coalitietroepen uit het land.

Turkije heeft al jaren niet-strijdende troepen in het land en is in gesprek met Washington voor een dergelijk plan. ‘Het islamitisch emiraat Afghanistan veroordeelt deze laakbare beslissing’, zeiden de Taliban gisteren in een verklaring. Ze waarschuwden Turkije voor ‘gevolgen’.

‘Turkije is de afgelopen twintig jaar in Afghanistan geweest met de NAVO, en als het nu wil blijven, beschouwen we het zonder enige twijfel als een bezetter en zullen we ertegen optreden’, aldus een Taliban-woordvoerder. De plannen van Turkije om de luchthaven in Kabul te bezetten zijn volgens hem ‘onverstandig, een schending van onze soevereiniteit en territoriale integriteit en tegen onze nationale belangen’.

Volgens Syrisch-Koerdische media is Turkije van plan om Syrische huurlingen te rekruteren, die de luchthaven van de Afghaanse hoofdstad Kabul straks moeten gaan beveiligen.

De Taliban zijn de afgelopen maanden in het offensief geweest. Ze hebben hun controle in het land uitgebreid, vooral in niet-stedelijke gebieden. De escalatie van het conflict heeft ook geleid tot een nieuwe vluchtelingenbeweging naar Turkije. Duizenden Afghanen, die bang zijn dat de Taliban straks de macht in heel Afghanistan overneemt, komen nu Turkije binnen.

- Advertentie -