18.9 C
Amsterdam

Erdogan: Hamasstrijders zijn bevrijders

Lees meer

De Turkse president Recep Tayyip Erdogan heeft gisteren in een toespraak voor het Turkse parlement de strijders van Hamas ‘bevrijders’ genoemd. Ook hekelde hij de westerse landen, omdat zij de Israëlische aanvallen op Gaza niet stoppen.

De afgelopen twee weken hield Erdogan zich nogal in, wat kritiek op Israël betreft. Israël voert nu twee weken lang bloedige aanvallen uit op de Gazastrook, met meer dan 5.800 doden tot gevolg. Aanleiding hiervan is de actie van Hamas op Israël van 7 oktober, waarbij 1.400 mensen zijn omgekomen. Het Turkse volk leeft sterk mee met de Palestijnen.

Erdogan, die deze sentimenten deelt, ging aanvankelijk niet vol op het orgel, om de diplomatieke betrekkingen met Israël niet in gevaar te brengen. Maar de Israëlische aanvallen op de Gazastrook maken deze positie nu onhoudbaar. Erdogans islamitistische coalitiepartner HÜDA-PAR (Vrije Zaak Partij) stelde dinsdag dat de aanval van Hamas ‘legitiem’ is en de berichten over de moord op 1.400 Israëlische burgers door Hamas ‘zionistische propaganda’ waren. En de 75-jarige Devlet Bahceli van de Partij van de Nationalistische Beweging, Erdogans ultranationalistische coalitiepartner, wilde zelfs naar Gaza om tegen de Israëliërs te vechten.

De president haalde in zijn toespraak voor het Turkse parlement hard uit naar het Westen. ‘Westerse machten vergieten tranen voor Israël en doen niets anders’, aldus Erdogan. Hij vindt deze opstelling schijnheilig. Het Westen was verontwaardigd over Oekraïne, maar zwijgt nu over Gaza. Volgens Erdogan is er een genocide op de Palestijnen aan de gang.

Erdogan vertelde zijn toehoorders ook dat hij een gepland bezoek aan Israël heeft geannuleerd. ‘We zullen niet gaan.’ Volgens de president is er namelijk geen leger op de wereld dat zich zo onmenselijk gedraagt als het Israëlische leger.  Hamasstrijders daarentegen zijn volgens Erdogan geen ‘terroristen’ maar ‘bevrijders die hun land beschermen’.

Turkse parlementariërs ontvingen Erdogans toespraak werd met een luid gejuich. Kamerleden scandeerden ‘Weg met Israël’ en ‘Allahu Akbar’, God is groot.

De regerende AK-partij van president Erdogan heeft voor zaterdag 28 oktober een grote demonstratie aangekondigd in Istanbul, om zo haar solidariteit met de Palestijnen te betuigen.

Turkije ziet Hamas niet als een terroristische organisatie. Hamasleider Haniyeh, die regelmatig te gast is bij Erdogan, woont parttime in Turkije. Naar verluidt hebben hij en zijn zoon een Turks paspoort.

- Advertentie -