16.6 C
Amsterdam

Erdogan: ‘Krim hoort bij Oekraïne’

Lees meer

De Turkse president Erdogan heeft zich uitgesproken tegen de ‘illegale annexatie van de Krim’ door Rusland. Hij steunt de ‘territoriale integriteit van Oekraïne’, meldt de Turkse krant Sabah.

‘De terugkeer van de Krim, een onafscheidbaar deel van Oekraïne, is een essentiële vereiste van het internationaal recht’, zei Erdogan in een videoboodschap tijdens de tweede ‘Platform Krim Top’. Deze top is door Oekraïne opgezet om wereldwijd meer aandacht te vragen voor de annexatie van Krim in 2014.

‘Turkije erkent de illegale annexatie van de Krim vanaf het begin niet en stelt openlijk dat deze stap illegitiem en illegaal is’, aldus Erdogan. Hij voegde daar wel aan toe dat de bezetting ‘op een vreedzame manier opgelost’ dient te worden.

Erdogan had in zijn boodschap ook speciale aandacht voor de Krim-Tataren, een moslimminderheid in Oekraïne die aan de Turken verwant zijn en zich ook verzetten tegen de Russische invasie. Hij acht de veiligheid van ‘onze Krim-Tataarse landgenoten’ een ‘prioriteit voor Turkije’.

‘De Krim-Tataren, die in de geschiedenis grote verschrikkingen hebben doorstaan, vechten voor een vreedzaam leven in hun thuisland. Turkije zal naast de Oekraïense regering en de Krim Tataren blijven staan in dit proces’, aldus Erdogan, die ook naar de eigen bemiddelende rol tussen Rusland en Oekraïne wees om dat te bereiken.

- Advertentie -