16.1 C
Amsterdam

Krim: Tataarse moslimminderheid roept wereld op tot verzet tegen Russen

Lees meer

Een vooraanstaande groep van Krim-Tataren roept de wereld op solidair te zijn met de Oekraïners en Oekraïne te steunen tegen de militaire invasie door Rusland. Dit meldt de Turkse nieuwssite Ahval.

Het Wereldcongres van Krim-Tataren heeft gisteren in een verklaring de Russische invasie ‘een daad van bandieterij’ genoemd. De Tataarse diasporagemeenschap en de internationale gemeenschap zou ‘op welke manier dan ook’ moeten ‘strijden tegen deze immorele aanval van Rusland’.

De Krim-Tataren zijn een gemarginaliseerde moslimminderheid op de Krim en een aan de Turken verwant volk. Veel Krim-Tataren leven nu als diasporagemeenschap in Turkije en Centraal-Azië, mede vanwege de al langer gaande Russische bezetting van de Krim. Vorig jaar veroordeelde Amnesty International in een rapport het schenden van basale mensenrechten, zoals het verbieden van taalonderwijs in de Tataarse moedertaal.

In de oproep richten de Krim-Tataren zich ook naar ‘normale Russen’. Zij moeten van het Kremlin ‘eisen’ de oorlog ‘onmiddellijk te stoppen’.

Sinds de oorlog in Oekraïne begon, zijn al tweeduizend Russische anti-oorlogsactivisten opgepakt door de autoriteiten. Ook is de toegang tot sociale media zoals Facebook beperkt door Rusland. Het Kremlin beschouwt alle protest tegen de oorlog als een criminele daad van ‘verraad’.

- Advertentie -