16.6 C
Amsterdam

Erdogan: ‘mogelijk’ ontmoeting met Assad

Lees meer

De Turkse president Erdogan sluit niet uit dat hij binnenkort met de Syrische dictator Bashar al-Assad om de tafel gaat.

‘Het is mogelijk. In de politiek is geen plaats voor wrok’, aldus Erdogan op vragen van een verslaggever.

Eerder deze week sprak de MHP, coalitiepartner van Erdogans AKP, zich al uit voor zo’n ontmoeting. De twee leiders zouden moeten samenwerken ‘tegen terroristische organisaties’, waarmee de MHP de Koerdische milities in Turkije (PKK) en Syrië (YPG) bedoelt.

Ook  de staatsgezinde krant Sabah flirtte deze week met het idee, om dezelfde reden. Ook zou er volgends de krant iets gedaan kunnen worden aan de terugkeer van de vier miljoen Syriërs in Turkije waar Erdogan, vlak voor de verkiezingen van 2023, mee in zijn maag zit.

Politieke dialoog of diplomatie kan niet worden afgesneden tussen staten’, zei de Turkse president Erdogan deze zomer al over Syrië. ‘Mensen moeten kunnen terugkeren’, zei zijn minister van Buitenlandse Zaken vlak daarna.

Jarenlang steunde Turkije de Syrische gewapende oppositie en jihadisten tegen het – aldus Erdogan in 2017 – ‘terroristische’ Assad-regime. Maar na elf jaar oorlog, duizenden doden en miljoenen vluchtelingen zit het Assad-regime stevig in het zadel. Turkije lijkt nu 180 graden te draaien: het wil de diplomatieke banden met Syrië weer aanhalen.

Dat heeft Turkije in ieder geval al gedaan met Egypte, waar het land ook jarenlang een moeilijke verstandhouding mee had. Erdogan en zijn Egyptische collega Abdel Fattah al-Sisi hebben elkaar gisteren vorige week voor het eerst ontmoet in Doha, waar de openingswedstrijd van het WK in Qatar plaatsvond.

Erdogan zei na afloop dat dit een nieuwe stap is in de normalisatie van de banden tussen beide landen en dat meer stappen zullen volgen.

Legerleider Sisi zette in 2013 de middels verkiezingen gekozen Moslimbroeder Mohamed Morsi aan de kant als president en zette hem vast. Er vond ook een massale slachting plaats onder protesterende Moslimbroeders op het Rabaa-plein. Ruim achthonderd burgers werden toen doodgeschoten. Morsi overleed in 2019 onder dubieuze omstandigheden in de cel.

Erdogan steunde jarenlang de Moslimbroeders en Morsi. In 2019 zei hij nog dat hij Sisi nooit zou ontmoeten voordat hij politieke gevangenen zou vrijlaten.

- Advertentie -