12 C
Amsterdam

Turks-Egyptische toenadering in Qatar: Erdogan schudt hand dictator Sisi

Lees meer

De Turkse president Erdogan en zijn Egyptische collega Abdel Fattah al-Sisi hebben elkaar gisteren voor het eerst ontmoet. Dat gebeurde in Doha, waar de openingswedstrijd van het WK in Qatar plaatsvond. Beide leiders waren daarvoor uitgenodigd.

Erdogan zei na afloop dat dit een nieuwe stap is in de normalisatie van de banden tussen beide landen en dat meer stappen zullen volgen.

Legerleider Sisi zette in 2013 de middels verkiezingen gekozen Moslimbroeder Mohamed Morsi aan de kant als president en zette hem vast. Er vond ook een massale slachting plaats onder protesterende Moslimbroeders op het Rabaa-plein. Ruim achthonderd burgers werden toen doodgeschoten. Morsi overleed in 2019 onder dubieuze omstandigheden in de cel.

Erdogan steunde jarenlang de Moslimbroeders en Morsi. In 2019 zei hij nog dat hij Sisi nooit zou ontmoeten voordat hij politieke gevangenen zou vrijlaten.

Toch zet Erdogan sinds kort in op normalisatie van de banden met Egypte. Eerder dit jaar besloot Ankara al het Egyptische Moslimbroederschap-tv-kanaal Mekameleen te verbieden nog langer vanuit Istanbul te opereren. Ook vorig jaar zette Ankara enkele Moslimbroeder-tv-shows vanuit Turkije stop.

De zo’n 30.000 Egyptenaren in ballingschap, veelal leden van de Moslimbroederschap, beginnen nu te vrezen voor hun veiligheid. In Egypte worden duizenden politieke tegenstanders in de gevangenis gegooid en gemarteld. Sommigen worden daarna geëxecuteerd.

Criticasters van het Erdogan-regime, maar ook supporters van Erdogan op Turkse tv, speculeren nu over een ontmoeting met de Syrische dictator Assad. De Turkse president heeft een belang bij betere banden met Assad, omdat hij graag de miljoenen gevluchte Syriërs in Turkije zou willen terugsturen – zeker met de Turkse verkiezingen van 2023 in het vizier.

- Advertentie -