14.8 C
Amsterdam

Erdogan negeert uitspraak Raad van Europa over Kavala: ‘Niet onze zorg’

Lees meer

De Turkse president Erdogan zegt dat Turkije het oordeel van de Raad van Europa over de zaak-Kavala niet respecteert, bericht de Turkse nieuwssite Ahval

Osman Kavala, de ‘George Soros van Turkije’, is zakenman en oprichter van enkele organisaties die pleiten voor dialoog tussen gemeenschappen en democratische hervormingen in Turkije. Hij wordt vastgehouden wegens beschuldigingen van betrokkenheid bij massale protesten in 2013 en de mislukte coup in 2016, maar is nog nergens voor veroordeeld.

Het Europees Hof voor de Rechten van de Mens (EHRM) eist al sinds 2019 de vrijlating van Kavala, maar Turkije weigert dit. De Raad van Europa is nu een inbreukprocedure tegen Turkije begonnen, die mogelijk zal leiden tot de schorsing van Turkije als lid van deze raad.

‘Wat het EHRM heeft gezegd, wat de Raad van Europa heeft gezegd, is niet onze zorg’, reageerde Erdogan gisteren. ‘We zullen degenen die de Turkse rechtbanken niet erkennen niet erkennen.’

De Raad van Europa werd in 1949 opgericht om de democratie, mensenrechten en eenheid in Europa te bevorderen. De Raad is geen onderdeel van de Europese Unie. Naast alle Europese landen zijn ook Rusland en Turkije lid. Het EHRM is een orgaan van de Raad van Europa. Uitspraken die het EHRM doet, zijn dus in principe ook geldend voor Turkije.

- Advertentie -