23.1 C
Amsterdam

Erdogan opent ‘Turks Huis’ met Ottomaanse invloeden in New York

Lees meer

Een Turkse wolkenkrabber vol met Ottomaans symbolisme opende gisteren officieel de deuren in New York. Niemand minder dan de Turkse president Erdogan knipte de lintjes door. ‘Het gebouw reflecteert de toegenomen Turkse macht’, zei hij. Kosten: grofweg driehonderd miljoen dollar.

Het Türkevi, of Turks Huis, zoals de naam van het gebouw luidt, is tot nu toe de duurste buitenlandse vertegenwoordig van Turkije. Het zal dienen als diplomatiek Turks bolwerk.

Pro-regeringskrant Yeni Safak toont vandaag al de eerste kiekjes van regeringsleiders die in het gebouw zijn ontvangen, waaronder de Engelse premier Boris Johnson.

Het 171-meter hoge gebouw moest volgens de Turkse planners hoger zijn dan het gebouw vlakbij waar de permanente VN-missie van de Verenigde Staten is gevestigd.

Bij de opening van Türkevi zei president Erdogan dat het de ‘toegenomen macht’ van Turkije symboliseert: ‘We beleven met het Turks Huis, gedecoreerd met motieven van de Seldsjoek- en Tulpperiode, die beide een uitzonderlijke plek in onze cultuur innemen, een reünie’, aldus Erdogan.

De Seldjoeken waren, evenals de latere Ottomanen, een dynastie met een uitgestrekt rijk in de elfde en twaalfde. De Turkse staatstelevisie zendt geregeld romantiserende series uit over die periode. De Tulpperiode verwijst naar het begin van de achttiende eeuw, toen in het Ottomaanse Rijk een hype rond de bloem ontstond en de sultan de tulp als lievelingsbloem adopteerde.

De Turkse president is in New York vanwege de Algemene Vergadering van de VN, en maakt van die gelegenheid ook gebruik om boeken van zijn hand en die van zijn vrouw uit te delen.

- Advertentie -