12.7 C
Amsterdam

Erdogan roept moslimlanden op tot eenheid tegen islamofobie in Westen

Lees meer

De Turkse president Recep Tayyip Erdogan roept moslimlanden op zich te verenigen tegen ‘groeiende islamofobie’ in het Westen. Dat meldt de Turkse krant Hurriyet.

‘De laffe aanval op ons heilige boek in Zweden op de eerste dag van het Offerfeest laat de angstaanjagende dimensies van islamofobie zien’, zegt Erdogan in een videoboodschap voor de Pakistaanse Artsenvereniging in Noord-Amerika (Annual Convention of the Association of Physicians of Pakistani Descent of North America).

Het incident met de verbranding van de koran, waar de Zweedse politie van te voren toestemming voor gaf, leidde tot protesten in Irak. De vluchteling die de koran ontheiligde komt daar namelijk vandaan. Meerdere islamitische landen hebben inmiddels deze islamofobe daad veroordeeld. De Turkse minister van Buitenlandse Zaken Hakan Fidan zei dat het ‘onacceptabel’ is dat anti-islamitische daden onder de noemer van vrijheid kunnen vallen in het westen.

Erdogan gaat nu een stapje verder. Hij roept ‘alle moslims’ verantwoordelijkheid te nemen om zulke incidenten te voorkomen. ‘Als we handelen in eenheid, zal niemand op de wereld de lef hebben om de heiligdommen van moslims te bedreigen. We moeten niemand toelaten om ons te verdelen op etnische, sektarische en culturele gronden’, aldus Erdogan.

Turkije is lid van de NAVO, waar Zweden sinds de Russische invasie van Oekraïne bij wil. Erdogan vindt dat Zweden niet genoeg doet om Turkse gevoeligheden inzake ‘terrorismebestrijding’ te adresseren. Zweden denkt dat ze al voldoende hebben gedaan, door onder meer voor het eerst een Koerd die geld zou hebben afgeperst voor de PKK, die in Turkije, de EU en VS op de terreurlijst staat, terug te sturen naar Turkije.

- Advertentie -