20.5 C
Amsterdam

Turkije: Erdogan verdedigt anti-LHBT-uitlatingen hoogste imam

Lees meer

De Turkse president Recep Tayyip Erdogan staat pal achter enkele omstreden uitlatingen van professor Ali Erbas, die onlangs een verband legde tussen homoseksualiteit en ‘ziekten en verval’. Erbas is het hoofd van Diyanet, het Turkse presidium voor Godsdienstzaken.

Progressief Turkije reageerde fel op de anti-homo-uitlatingen van Erbas. De Advocatenverenging van Ankara beschuldigde de Diyanet-directeur van haatzaaien tegen homoseksuelen, terwijl hij kindermisbruik en vrouwenhaat zou negeren.

Erdogan is niet gediend van deze kritiek. De Advocatenvereniging van Ankara zou de religieuze waarden van een deel van de samenleving beledigen, vindt hij. ‘Ali Erbas, die het goddelijke oordeel vertolkt, staat niet alleen’, twitterde Erdogans woordvoerder. ‘Een aanval op de Diyanet-chef is een aanval op de staat.’

Diyanet fungeert als een soort staatskerk. Toen in Turkije de kemalisten het nog voor het zeggen hadden propageerde Diyanet seculiere waarden, maar onder Erdogan is Diyanet een meer islamistische koers gaan varen.

Bij Diyanet zijn 146 Turks-Nederlandse moskeeën aangesloten. Dat is ongeveer de helft van alle Turks-Nederlandse moskeeën.

- Advertentie -