16.4 C
Amsterdam

Erdogan ‘vervloekt’ Oostenrijk om Israëlische vlaggen

Lees meer

De Turkse president Erdogan heeft Oostenrijk ‘vervloekt’ vanwege de solidariteit van de Oostenrijkse regering met Israël in het conflict met de Palestijnen. 

Bondskanselier Sebastian Kurz en de minister van Buitenlandse Zaken (beiden van de christendemocratische ÖVP) veroordeelden de raketaanvallen van Hamas. Ze lieten de Israëlische vlag op de Bondskanselarij en het Ministerie van Buitenlandse Zaken ophangen, als teken van solidariteit met Israël.

Dit schoot Erdogan, die zich opwerpt als de leider van alle moslims, in het verkeerde keelgat. ‘Ik vervloek de Oostenrijkse staat’, zei de president. Volgens Erdogan heeft Oostenrijk een verkeerde les getrokken uit de Holocaust door de staat Israël onvoorwaardelijk te steunen, en wil de Oostenrijkse regering dat moslims de prijs betalen voor de genocide op de Joden.

De Oostenrijkse minister van Binnenlandse Zaken veroordeelt de uitspraken van Erdogan. Hij schaadde hiermee de bilaterale betrekkingen tussen Oostenrijk en Turkije, aldus de minister. Hij zei ook dat Erdogan telkens olie op het vuur gooit, onder meer door Israël vorige week te omschrijven als een ‘terroristische staat’.

Het Turkse ministerie van Buitenlandse Zaken reageerde daar weer kritisch op, aldus het onafhankelijke Turkse medium Ahval. ‘Wij verzoeken de Oostenrijkse autoriteiten een einde te maken aan dergelijke anti-Turkse uitlatingen, die voortkomen uit zuiver binnenlandse politieke overwegingen en de Turks-Oostenrijkse betrekkingen schaden.’

De Palestijnse ambassadeur in Wenen reageerde diplomatieker op de symbolische solidariteit van de Oostenrijkse regering met Israël. Hij verklaarde dat Oostenrijk zijn functie als bruggenbouwer verliest hierdoor. De Oostenrijkse minister van Buitenlandse Zaken denkt hier toch anders over: het gaat volgens hem niet om een conflict tussen Israël en Palestijnen, maar om een terroristische organisatie die duizenden raketten op Israël schiet. De VS en de EU hebben Hamas op de terreurlijst gezet.

- Advertentie -