6.9 C
Amsterdam

Erdogan slaat vrede Nagorno-Karabach af, eist vertrek Armeense ‘indringers’

Lees meer

De Turkse president Erdogan wil een internationale oproep tot een staakt-tot-vuren in Nagorno-Karabach niet steunen. Eerst moet Armenië zich helemaal terugtrekken uit de regio, die officieel Azerbeidzjaans grondgebied is.

Rusland en Frankrijk doen eerder deze week een beroep op Turkije om de gevechten tussen Armenië en Azerbeidzjan te stoppen, maar daar heeft Erdogan weinig zin in.

‘De weg naar duurzame vrede in deze regio is de terugtrekking van Armeniërs uit elke centimeter van Azerbeidzjaans grondgebied dat ze hebben bezet’, zei Erdogan gisteren in het Turkse parlement. Hij noemt de Armeense republiek ‘Artsach’ in Nagorno-Karabach, die behalve Armenië door geen land wordt erkend, een ‘schurkenstaat’ en de daar woonachtige Armenen ‘indringers’.

Turkije steunt Azerbeidzjan politiek in de oorlog tegen Armenië en, volgens veel waarnemers en experts, ook militair. Pro-Turkse Syrische jihadisten werden een week voordat de vijandelijkheden begonnen gesignaleerd in Baku, de hoofdstad van Azerbeidzjan.

Volgens Armeense media zouden ook Pakistaanse troepen Azerbeidzjan ondersteunen, maar dit nieuws is door buitenlandse media niet bevestigd. Pakistan ontkent dat het zich met de oorlog bemoeit, aldus het Turkse staatspersbureau Anadolu.

Turkije en Armenië zijn elkaar al jarenlang zeer vijandig gezind. Turkije is boos op Armenië, omdat de Armeniërs tijden de eerste oorlog om Nagorno-Karabach  (1988-1994) het grootste deel van de regio veroverden en etnisch zuiverden van Azerbeidzjanen. En Armenië hekelt Turkije, omdat Turkije de Armeense Genocide (1915), waarbij zo’n 1,5 miljoen Armeniërs werden vermoord, nog altijd ontkent.

Zowel Armenië als Azerbeidzjan weigeren tot nu toe een wapenstilstand en gesprekken om het conflict over Nagorno-Karabach te beslechten.

- Advertentie -