18.9 C
Amsterdam

‘Turkije helpt Azerbeidzjan in strijd met Armenië, vliegt jihadisten in’

Lees meer

Dit weekend laaiden de vijandelijkheden tussen Armenië en Azerbeidzjan weer op. Mogelijk zijn Syrische jihadisten betrokken, die vanuit Ankara naar de Azerbeidjaanse hoofdstad Baku zouden zijn ingevlogen.

Journaliste Lindsey Snell, die ooit door pro-Turkse jihadisten in Noord-Syrië was ontvoerd, schreef op Twitter dat strijders van de Hamza-divisie via Ankara waren aangekomen in Baku.

Eerder dit jaar werd bekend dat de Hamza-divisie vrouwen naakt vasthield in gevangenissen en hen misbruikte. De divisie bestaat voornamelijk uit Arabieren en Turkmenen. Het is een flexibele proxy-eenheid voor de Turkse president Erdogan, die de strijders ook heeft ingezet in de Libische burgeroorlog.

Snell meent dat nu ongeveer 1.000 Syrische jihadisten in Azerbeidzjan zijn. Volgens de Armeens-Syrische journalist Kevork Almassian krijgen deze jihadisten 600 dollar per maand als ze meevechten tegen de Armeniërs.

De bronnen die Snell en Almassian gebruiken komen uit het zogenaamde ‘Syrische Nationale Leger’, dat wordt bewapend, getraind en ondersteund door Turkije.

Het Azerbeidjaanse ministerie van Buitenlandse Zaken ontkent de beschuldigingen: ‘Het lijdt geen twijfel dat Armenië, dat huurlingen en terroristen uit het Midden-Oosten heeft gerekruteerd als onderdeel van zijn agressieve beleid tegen Azerbeidzjan, achter deze nepcampagne zit.’

Armenië en Azerbeidzjan staan op gespannen voet met elkaar over Nagorno-Karabach. Dit gebied hoort officieel bij Azerbeidzjan, maar is na de val van de Sovjet-Unie in 1991 door de Armeniërs bezet tijdens een bloedige oorlog. Azerbeidzjan wil het gebied terug. Volgens Armenië is het gebied historisch gezien Armeens.

- Advertentie -