18.9 C
Amsterdam

‘Erdogan wil eigen grondwet wijzigen om president te kunnen blijven’

Lees meer

De Turkse president Erdogan vindt dat de constitutionele ‘50+1-regeling’, die de weg naar het presidentschap in het parlement vaststelt, toe is aan een wijziging. Dat meldt de Turkse nieuwssite Turkish Minute.

Die regel kwam op initiatief van regeringspartij AKP en de extreemrechtse coalitiepartner MHP in 2017 tot stand, toen het parlementaire systeem in Turkije werd vervangen door een presidentieel stelsel. Om president te worden is sindsdien een simpele meerderheid (50 procent + 1 stem) genoeg. Dat haalde Erdogan in 2018 nog net, met 52 procent van de stemmen – dankzij dus de steun van de MHP.

Het is de vraag of het Erdogan nog een keer zal lukken in 2023, wanneer de Turkse verkiezingen plaatsvinden. Tijdens de gemeenteraadsverkiezingen in 2019 heeft de AKP minder stemmen gekregen. Bijna alle grote steden gingen naar de seculiere oppositiepartij CHP.

Het ziet er volgens critici naar uit dat de AKP nu al voorsorteert op een eventueel verlies van de meerderheid voor het presidentschap. Zo zegt Cemil Cicek, een adviseur van Erdogan, dat de ‘50+1-regeling’ tot politieke en ‘systemische problemen’ leidt: ‘Ik heb het gezegd, en zal het weer zeggen, deze 50+1 regeling gaat Turkije tot chaos leiden’.

AKP-parlementslid Ibrahim Aydemir lijkt de bui ook te zien hangen en spreekt over ‘gekunstelde bondgenootschappen’, refererend naar de nieuwe samenwerking bij Turkse oppositiepartijen.

‘Is het onder normale omstandigheden mogelijk dat de (pro-Koerdische, red.) HDP en de (Turks-nationalistische, red.) Goede Partij bij elkaar komen? Nee. Maar ze zijn wel bij elkaar gekomen. Waarom doen ze dat? Dat doen ze, opdat hun rivalen verliezen.. Het is duidelijk dat het systeem nadelen heeft’, aldus Aydemir.

- Advertentie -