15.7 C
Amsterdam

Erdogan wil plots van miljoen Syriërs af, maar niet iedereen gelooft hem

Lees meer

De Turkse president Erdogan zegt dat er ‘voorbereidingen worden getroffen’ om een miljoen Syrische vluchtelingen terug te sturen naar het noorden van Syrië. Het plan gaat gepaard met een nieuw bouwproject op door Turkije bezet Syrisch grondgebied, melden Turkse media.

Erdogan zegt wel dat het om ‘vrijwillige terugkeer’ gaat. Hij zegt verder te willen gaan in de strategie om migratie ‘weg te houden van onze grenzen’. Het bouwen van huizen in dertien Syrische regio’s is in lijn met dat doel, aldus Erdogan.

De seculiere oppositieleider Kemal Kilicdaroglu, die graag de ruim drie miljoen Syriërs in Turkije het land uit wil hebben, gelooft er geen barst van en doet het terugkeerproject af als ‘nep’. ‘Erdogan zou moeten stoppen om zulke verhalen te vertellen, want vluchtelingen stromen maar binnen in het land. We zijn je nep-projecten zat,’ zegt hij.

Het ‘Syrische terugkeerplan’ van Erdogan staat in schril contrast met wat hij afgelopen maart zei. Toen verzekerde hij Syriërs nog dat ze in Turkije konden blijven. ‘Ook de profeet was vluchteling’, zei hij toen.

Maar al langer is het Turkse migratie-tij gekeerd. Zo zijn er steeds meer voorvallen van xenofobie en racisme. Veel ophef is er over het korte, dystopische YouTube filmpje ‘Stille Invasie’, waarvan de maker inmiddels is opgepakt voor opruiing. Turkije zou door Arabieren overgenomen worden, met bewuste ‘deturkificatie’ van de regering tot gevolg.

- Advertentie -