21.2 C
Amsterdam

Erdogan belooft Syriërs niet terug te sturen: ‘Profeet was ook vluchteling’

Lees meer

De Turkse president Erdogan heeft in een verkiezingstoespraak beloofd de 3,7 miljoen Syrische vluchtelingen in Turkije niet terug te sturen, maar verbindt die belofte wel aan een eventuele verkiezingswinst in 2023. Dat meldt de Turkse nieuwssite Ahval. Hij zei ook dat Turkije bereid is om Oekraïners op te vangen.

De CHP, de grootste oppositiepartij en een concurrent van Erdogans AKP, wil de Syriërs terugsturen en heeft dat tot het belangrijkste onderwerp van de verkiezingscampagne gemaakt. De volgende Turkse verkiezingen zijn in 2023.

‘Turkije zal een veilige haven blijven voor de onderdrukten van de wereld, inclusief de Oekraïners. De profeet Mohammed was zelf ook een vluchteling’ zei Erdogan in Ankara.  Zijn toespraak was vooral gericht tegen de CHP. ‘Zij zeggen dat ze vluchtelingen terug zullen sturen wanneer ze de verkiezingen winnen. Dat zullen wij niet doen.’

Voor de CHP is de vluchtelingenproblematiek in Turkije de belangrijkste zaak voor de verkiezingen. ‘Dit is het verschil tussen ons’, aldus Erdogan. ‘Wij laten niemand ontredderd achter, ons eigen volk ook niet. Want dit is wat onze waarden ons verplicht.’

Naast de 3,7 miljoen Syriërs kent Turkije ook nog zo’n miljoen vluchtelingen uit Afghanistan, Iran en Pakistan. Vluchtelingen in Turkije zijn steeds meer doelwit van racistische aanslagen en pogroms en worden tot zondebok gemaakt vanwege de economische crisis in het land. Volgens een enquête vindt 65 procent van de Turkse bevolking dat de Syrische vluchtelingen weer terug naar hun land van herkomst moeten.

- Advertentie -