22.3 C
Amsterdam

Turkije deporteert mogelijk 19 Syriërs wegens ‘provocatief eten van banaan’

Lees meer

De politie in het West-Turkse Izmir heeft zaterdag nog eens acht Syrische vluchtelingen opgepakt vanwege het ‘provocatief eten van bananen’. Daarmee staat de teller nu op een totaal van negentien Syriërs die mogelijk hierom worden uitgezet. Dit meldt de Turkse nieuwssite Ahval.

Volgens het Turkse ministerie van Binnenlandse Zaken verstoren ‘de vreemdelingen’ de openbare orde en de veiligheid.

De bananenrel ontstond vorige week toen sommige Syriërs filmpjes deelden van zichzelf waarop ze opzichtig bananen aan het nuttigen waren. Een ludieke protestactie tegen de uitspraken van een Turkse burger in een tv-reportage die het niet kon hebben dat ‘Syriërs kilo’s bananen kopen’, terwijl hij zelf dat niet kan veroorloven.

Hierop kwam het ministerie van Binnenlandse Zaken in actie met een deportatie-dreigement: iedere vreemdeling die aan de bananenactie meedoet, kan het land worden uitgezet.

In Turkije verblijven ongeveer vier miljoen Syriërs, die de burgeroorlog zijn ontvlucht. Veel Syrische kinderen en jongeren zijn nooit in Syrië geweest of hebben dat land op vroege leeftijd verlaten.

Ze werden door de Turkse regering tot een aantal jaar terug coulant behandeld. Die tijden zijn veranderd. De Syrische aanwezigheid in Turkije wordt steeds meer geproblematiseerd, met name door de Turkse oppositie. De regering gaat daar nu steeds in mee.

- Advertentie -