23.1 C
Amsterdam

Istanbul: menigte vernielt eigendommen Syriërs

Lees meer

2022 is pas net begonnen, maar de eerste pogrom tegen Syriërs in Turkije van dit jaar is al een feit. Dat blijkt uit videobeelden op Twitter.

‘Er gaat geen dag voorbij zonder incidenten’, zegt de Turkse man die de aanval op een Syrische winkel in Esenyurt, de arbeidersbuurt van Istanbul, filmt. Te zien is een menigte die uitzinnig stenen gooit en inslaat op gesloten rolluiken. ‘Dit is Turkije, geen Syrië!’ wordt daarbij geschreeuwd.

Het zou gaan om een ‘georganiseerde aanval’. De politie van Istanbul heeft tot nu toe zeven mensen opgepakt.

In Turkije neemt het geweld tegen Syriërs en andere vluchtelingen toe. Zo zijn in november drie Syriërs levend verbrand door een Turkse collega in Izmir. Afgelopen zomer waren in de hoofdstad Ankara ook grootschalige pogroms tegen Syriërs.

De economische crisis in Turkije in combinatie met ophitsende politici maken van ondernemende Syriërs een kwetsbaar doelwit.

Maar niet alleen ondernemers kunnen vervolgd worden. Zo werd in de recente ‘bananen-affaire’ duidelijk dat bijna alle Syriërs met deportatie te maken kunnen krijgen. Jongeren werden beschuldigd van het maken van ‘provocatieve films’, nadat een Turkse man in een straatinterview had geklaagd dat Syriërs bananen kunnen kopen en Turkse mensen vanwege de crisis niet meer.

- Advertentie -