10.1 C
Amsterdam

Erdogan wil parlementaire immuniteit tientallen oppositieleden intrekken

Lees meer

De Turkse regering wil van nog eens twintig oppositieleden de parlementaire immuniteit afpakken. Vorige week startte de regering soortgelijke procedures tegen tien oppositieleden, waaronder de fractieleider van de belangrijkste oppositiepartij CHP.

Het gaat om tien parlementsleden van de links-seculiere CHP en om tien parlementariërs van de pro-Koerdische Democratische Volkspartij HDP. Ze worden beschuldigd van onder meer ‘belediging van de president’, ‘laster’ en ‘het aanzetten tot haat en vijandschap onder het publiek’.

De regeringspartij AKP van president Erdogan is al langer bezig met het onderdrukken van de pro-Koerdische HDP. De frontale aanval op de CHP is nieuw. Doorn in het oog bij Erdogan is de beschuldiging van vanuit de CHP dat Erdogan en de AKP jarenlang met de Gülenbeweging hebben samengewerkt.

De Gülenbeweging van de islamitische geestelijke Fethullah Gülen wordt beschuldigd verantwoordelijk te zijn voor de mislukte coup van 2016 tegen president Erdogan.

Eind januari accepteerde een rechtbank in Ankara een aanklacht waarin de vicevoorzitter van de CHP werd beschuldigd voor ‘smaad en karaktermoord’ van president Erdogan met deze beschuldiging. Hiervoor kan hij voor vijf jaar de gevangenis in.

Als het parlement instemt met het voorstel van de regering om de afgevaardigden van de CHP en HDP hun parlementaire immuniteit te ontnemen, zullen ze worden berecht door Turkse rechtbanken.

Het vervolgen van parlementsleden is mogelijk sinds de CHP en de MHP, de ultranationalistische coalitiepartner van Erdogan, hun steun verleenden aan een AKP-voorstel uit 2016 dat de immuniteit van parlementariërs mag worden ingetrokken.

- Advertentie -