13.2 C
Amsterdam

Erdogankritische journalist in Duitsland: ik sta op Turkse dodenlijst

Lees meer

De Erdogankritische Turks-Duitse journalist Celal Baslangic, hoofdredacteur van de dissidente nieuwswebsite Arti Gercek en het bijbehorende kanaal Arti TV, meldt dat hij volgens de Duitse politie op een Turkse dodenlijst staat.

Baslangic kreeg onlangs een bezoek van twee agenten, die hem waarschuwden dat zijn leven weleens in gevaar kan zijn. Volgens de Duitse autoriteiten staat de journalist op een ‘moordlijst’ van Turkse dissidenten die in Europa wonen, en tegenstander zijn van president Erdogan.

De waarschuwing kwam slechts enkele dagen nadat de Turks-Duitse journalist Erk Acarer werd aangevallen in zijn huis in Duitsland en een dreigbrief ontving.

Nadat Acarer werd aangevallen, publiceerde een Turkse twitteraar een executielijst van 21 dissidente journalisten, kunstenaars en intellectuelen in Europa en Noord-Amerika. ‘Let op je rug’, schreef hij. Naast Acarer en de bekende gevluchte Turkse journalist Can Dündar stonden ook Fehim Isik en Arzu Yildiz op deze lijst. Zij werden onlangs door de Kanttekening geïnterviewd.

Acarer werd deze week bovendien bedreigd. Hij twitterde dinsdag dat er ‘s nachts een in papier gewikkeld gekookt ei in de tuin van zijn huis was gegooid. Op het briefje stond in het Turks: ‘Je zult het zien.’ De journalist gaf de spullen aan de politie.

Het is onduidelijk wie de eigenaar van de Turkse dodenlijst is. Duitsland had de laatste jaren veel last van Turks-Duitse knokploegen. Ook is de Turkse geheime dienst actief in het buitenland. Vorig jaar vertelde een overloper de Oostenrijkse autoriteiten dat hij de opdracht had om de Oostenrijkse Koerdische politicus Berivan Aslan te vermoorden, met als doel ‘chaos te creëren’.

Ondertussen voert de Turkse regering de strijd tegen de vrije pers in Turkije zelf op. President Erdogan belooft dat Turkije zal optreden tegen buitenlandse financiering van lokale mediaorganisaties. Hij bestempelt hun activiteiten als een ‘vijfde colonne’ die het land ondermijnt.

- Advertentie -