17.4 C
Amsterdam

Europa geeft Turkije 400 miljoen voor aardbevingsgebied 

Lees meer

De Europese Commissie gaat akkoord met een schenking van vierhonderd miljoen euro voor de wederopbouw van het aardbevingsgebied in Zuid-Turkije. Dat is het hoogste bedrag dat ooit door Europa is uitgekeerd aan een land dat geen lid is van de EU. De hulp is onderdeel van een miljard aan Europees geld dat vorig jaar is beloofd aan Turkije. Zo meldt de Turkse nieuwssite Duvar.

Turkije en Syrië werden vorig jaar getroffen door een zware aardbeving die aan meer dan 58.000 mensen het leven heeft gekost. Een jaar na de aardbeving is hulp aan getroffen gebieden nog steeds niet vanzelfsprekend.

De Turkse afgevaardigde voor de ondertekeningsceremonie in Brussel, Mehmet Kemal Bozay, zegt dat de fondsen gebruikt zullen worden voor het bouwen van ziekenhuizen en scholen. ‘Ook zal de restauratie van gebouwen die behoren tot cultureel erfgoed hiermee worden betaald’, aldus Bozay.

Het Europese geld is een druppel op een gloeiende plaat. Uit een rapport van de Turkey Economic Policy Research Foundation blijkt dat de schade ten gevolge van de aardbeving minstens 150 miljard euro bedraagt. Dat is 50 procent meer dan het bedrag dat de Turkse regering noemt.

- Advertentie -