18.9 C
Amsterdam

Europese Commissie dreigt Hongarije en Polen met bevriezen miljardensteun

Lees meer

EU-landen die de rechtsstaat schenden, moeten gemakkelijker gestraft kunnen worden. Dat vindt de Europese Commissie. Als landen niet inbinden, kunnen ze miljarden euro’s aan EU-subsidies mislopen.

Dit vertelt CEU-commissaris Vera Jourova (Transparantie en Waarden) aan het Amerikaanse persbureau Bloomberg. Een van de opties is om het subsidiepakket van de EU – bestaande uit maar liefst 1,8 biljoen euro – te bevriezen voordat ze zijn uitbetaald.

Een nieuw rechtsstaatmechanisme, dat op 1 januari in werking is getreden, geeft de Europese Commissie deze bevoegdheid. Dat is een probleem voor de Hongarije en Polen, die herhaaldelijk de eisen van de EU om hun antirechtsstatelijke beleid te staken hebben genegeerd.

Ook middelen uit het coronafonds van de EU vallen onder de regeling. Hongarije kan 7 miljard euro aan EU-subsidies mislopen, Polen maar liefst 24 miljard, aldus Bloomberg.

Op dit moment wordt de nieuwe bevriezingsmacht van de Commissie nog getoetst door het Europees Hof van Justitie. Commissielid Jourova denkt dat het hof deze zomer goedkeuring zal verlenen. Daarna zal ze haar ambtenaren opdracht geven om binnen enkele maanden tot gebruikmaking van deze nieuwe macht over te gaan, zegt ze.

- Advertentie -