Vandaag worden de plannen van minister Marjolein Faber voor een nieuw asiel- en vreemdelingenbeleid besproken. Maar de minister heeft onvoldoende gebruik gemaakt van de mogelijkheid om advies te vragen aan externe experts, vinden meerdere organisaties.
De Adviesraad Migratie, het College voor de Rechten van de Mens en de Commissie Meijers hebben een brief geschreven aan de minister over de gebrekkige betrokkenheid van het maatschappelijk middenveld bij het wetgevingsproces. De minister vroeg advies aan slechts een beperkt aantal mensen en nam hier een week de tijd voor, wat veel te kort is, zo schrijft het College.
Het gaat om precies te zijn om de conceptwetsvoorstellen Asielnoodmaatregelenwet en de Wet tweestatusstelsel. Beide wetsvoorstellen bevatten ingrijpende maatregelen, niet alleen voor asielzoekers maar voor de gehele Nederlandse asielketen. De Immigratie en Naturalisatiedienst (IND) liet eerder al weten dat het bezorgd is over de impact die de nieuwe wetgeving zal hebben op hun werk.
Juist daarom is consultatie belangrijk, schrijft de Adviesrecht Migratie. ‘Dit draagt bij aan een zorgvuldige vormgeving van deze wetgeving, waarbij rekening wordt gehouden met verschillende perspectieven. Dit bevordert de kwaliteit van wetgeving en voorkomt knelpunten in de uitvoering.’
Het College voor de Rechten van de Mens maakt zich zorgen over mensenrechtenschendingen. Mensen die door de maatregelen getroffen worden moeten in staat zijn om hun belangen naar voren te brengen en invloed uit te oefenen op het beleid, schrijft het.
De organisaties vragen de minister alsnog om een goede voorbereiding.
Lees ook: