Meta denkt na over strengere regels rond het bespreken van zionisme op zijn platformen Facebook en Instagram. Joodse pacifisten, Palestijnse activisten én Amnesty zijn geschrokken, omdat zulk beleid Palestijnen discrimineert.
‘Meta herziet momenteel haar beleid ten aanzien van haatzaaien, vooral met betrekking tot de term zionist’, berichtte het bedrijf op 30 januari dit jaar in een e-mail die naar maatschappelijke groeperingen werd gestuurd. Meta heeft nog geen definitief besluit genomen en wil de overwegingen van deze groepen eerst meenemen.
Jewish Voices for Peace zegt, als ‘antizionistische organisatie voor Palestijnse vrijheid’, geschokt te zijn over het voornemen van Meta. Antizionisme is niet hetzelfde als antisemitisme, aldus Dani Noble van de pacifistische Joodse NGO. Ze vreest dat Israël, als deze regels daadwerkelijk worden ingevoerd, nog meer in bescherming wordt genomen als het land weer eens Palestijnse mensenrechten schendt.
Meta overweegt een uitspraak als ‘Een coalitie van zionisten, Amerikanen en Europeanen probeert de wereld te regeren’ te verbieden, omdat hierachter een antisemitische complottheorie zou schuilgaan, dat de Joden achter de schermen aan de touwtjes trekken. Maar Nadim Nashif van de Palestijnse actiegroep 7amleh is het niet met deze interpretatie eens. Kritiek op de strategische alliantie tussen de VS, Europa en Israël is geen antisemitisme, vindt hij. Daarnaast kun je mensen niet in hun hart kijken. Je weet dus niet of ze met ‘zionisten’ eigenlijk ‘Joden’ bedoelen, of niet.
Ten slotte is mensenorganisatie Amnesty International ook kritisch over de voorgenomen beleidswijziging. ‘Meta moet ervoor zorgen dat haar inhoudsbeleid niet discriminerend of bevooroordeeld is tegenover pro-Palestijnse stemmen’, zegt Alia Al Ghussain van Amnesty Tech. ‘Een algeheel verbod op kritiek op ‘zionisme’ of ‘zionisten’ zou een onevenredige en willekeurige beperking van de vrije meningsuiting zijn en zou leiden tot het onderdrukken van Palestijnse, Joodse en andere stemmen die de aandacht proberen te vestigen op wreedheden begaan door Israëlische strijdkrachten in Gaza, waar in slechts vier maanden minstens 28.000 mensen zijn vermoord, of aan het Israëlische systeem van apartheid tegen de Palestijnen.