11.7 C
Amsterdam

Familie van Indonesië-dienstweigeraars willen eerherstel

Lees meer

Familieleden van Nederlandse soldaten die weigerden om in de koloniale oorlog tegen Indonesië te vechten, willen eerherstel voor de bezoedelde naam van hun vader of opa, meldt de Britse krant the Guardian.

Het gaat om de familieleden van twintig jonge dienstweigeraars die nu de goede naam van hun vaders en opa’s willen herstellen. Zij waren geen deserteurs, verraders of lafaarden, zoals ze decennialang werden beschouwd en hier en daar nog steeds worden gezien. De tijd heeft bewezen dat zij toen aan de goede kant van de geschiedenis stonden, menen de familieleden.

Uit steeds meer onderzoek blijkt dat Nederlandse soldaten in Indonesië op systematische wijze oorlogsmisdaden hebben begaan. Daarbij werden vele dorpen in de as gelegd en dorpelingen afgeslacht. Sommige nabestaanden van Indonesische slachtoffers, zoals in Rawagede, hebben daarvoor compensatie gekregen.

Voormalig premier Mark Rutte heeft in 2022 excuses aangeboden voor de koloniale periode. De toenmalige regering was het er ook mee eens dat dienstweigeraars eerherstel kunnen krijgen. Het is onbekend hoe de nieuwe regering zich daarin opstelt. Familieleden van de Indonesië-dienstweigeraars vragen ook de nieuwe regering om de namen van hun ouders en opa’s zo snel mogelijk te zuiveren.

- Advertentie -