16.8 C
Amsterdam

Fenerbahce over toeschouwersverbod: ‘Schande voor Turks voetbal’

Lees meer

Voetbalclub Fenerbahce uit Istanbul is niet te spreken over het besluit om Fenerbahce-supporters niet toe te laten bij de uitwedstrijd tegen Kayserispor komende zaterdag. De topclub tekent protest aan. ‘Dit is niet alleen een belediging voor Fenerbahce, maar voor het hele Turkse voetbal.’

Het besluit van de veiligheidsraad van de provincie Kayseri is op verzoek van de thuisclub Kayserispor genomen om ‘veiligheidsredenen’, maar veel fans denken dat Fenerbahce om politieke redenen wordt gestraft voor het luide protest tegen de regering vorige week. Zo meldt de Turkse nieuwssite Duvar.

Toen scandeerden duizenden fans ‘Treed af, regering’, vanwege het falende overheidsoptreden bij de aardbevingen die aan tienduizenden mensen het leven heeft gekost.

‘Regeringsgezinde clubs’ uit het conservatieve Centraal-Anatolië, zoals Kayserispor en Konyaspor, reageerden met een steunoproep voor de regering. Zij zouden wel achter ‘de staat en het volk’ staan, in tegenstelling tot Fenerbahce en Besiktas uit Istanbul.

Ook de leider van de ultrarechtse Grijze Wolven, Devlet Bahçeli liet van zich horen: ‘We kunnen en zullen niet stil blijven tegen diegenen die het Turkse voetbal te schande maken’, aldus Bahçeli. Met het verbod voor de toeschouwers van Fenerbahce, lijkt hij nu zijn gram te hebben gehaald.

In een verklaring noemt Fenerbahce het besluit eenzijdig, onrechtvaardig en rationeel,  en tegen ‘het gelijkheidsprincipe en de verbindende ziel van het sport’. De club heeft beroep aangetekend en eist dat men terugkomt op ‘deze foute daad’.

 

- Advertentie -