15.8 C
Amsterdam

Finse vicepremier onder vuur vanwege racistische opmerkingen

Lees meer

Riika Purra, minister van Financiën en vicepremier van Finland, is onder vuur komen te liggen vanwege racistische berichten die ze 15 jaar geleden schreef over Turkse immigranten en zwarte mensen. Maar omdat ze haar excuses hiervoor heeft aangeboden blijft premier Petteri Orpo haar steunen. De zaak is volgens hem gesloten.

Purra is lid van de extreemrechtse partij De Finnen, die sinds 20 juni onderdeel uitmaakt van de regeringscoalitie. Deze week berichtten Finse kranten over racistische berichten van blogger ‘riika’. Finse media hebben alle reden om aan te nemen dat ‘riikka’ Riika Purra is, want ‘riika’ blogde over Afrikaanse straatsverkopers in Barcelona op dezelfde dag dat Purra in de Catalaanse stad was voor een conferentie. Ook heeft ‘riika’ dezelfde leeftijd, hobby’s en woonplaats Riika Purra.

Behlave over Afrikaanse straatverkopers blogde ‘riika’ over ‘Turkse apen’, gebruikte ze het n-woord en vroeg ze aan haar lezers of zij ook zin hadden om op bedelaars en zwarte kinderen te spugen.

Ofschoon Purra niet wilde toegeven blogger riika te zijn bood ze wel haar verontschuldigingen aan voor het gebruik van het n-woord 15 jaar geleden.

Purra is niet de eerste Finnen-politicus die in de problemen is gekomen sinds de partij in de regeringscoalitie zit. Al na negen dagen moest minister van Economische Zaken Vilhelm Junnila opstappen, vanwege een foute grap die hij maakte tijdens de campagne. In een speech feliciteerde hij een partijgenoot met zijn 88ste plek op de kandidatenlijst. In extreemrechtse kringen staat 88 voor HH, ‘Heil Hitler’.

Daarnaast kwam Finnen-parlementariër Jussi Halla-aho, sinds 21 juni de nieuwe voorzitter van het Finse parlement, in het nieuws nadat oude blogberichten uit de jaren 006-2008 opdoken. Halla-aho beschuldigde de profeet Mohammed van pedofilie, zei dat ‘het beroven van voorbijgangers’ een ‘genetische eigenschap van Somaliërs’ was en noemde het een goede zaak als vrouwelijke politici van de groene partij verkracht zouden worden door immigranten, omdat ze gestraft moesten worden voor hun linkse opvattingen over migratie.

In een gezamenlijke persconferentie gisteren met Purra zei premier Orpo dat zijn regering geen racisme tolereert. ‘We accepteren geen enkele vorm van discriminatie van mensen.’ Hij voegde er wel meteen aan toe dat hij de vicepremier bleef steunen.

- Advertentie -