Mourad Taimounti, fractievoorzitter van Denk in de Amsterdamse gemeenteraad, is daags voor de verkiezingen overgestapt naar concurrent Nida.
Hij vindt Denk te Turks, zo zegt hij in gesprek met de Volkskrant: ‘Nederland is niet alleen maar mensen van Turkse komaf. Je hebt de Marokkaanse gemeenschap, de Surinaamse, de Antilliaanse. En natuurlijk witte Nederlanders. Die moet je ook aanspreken.’
De overstap van Taimounti komt voor Denk op een ongelukkig moment, omdat op 17 maart de Tweede Kamerverkiezingen zullen plaatsvinden. In de peilingen staat de partij, die nu drie zetels in de Tweede Kamer heeft, op verlies. Dat komt mede door uitdager Nida, een naar eigen zeggen ‘islamitisch geïnspireerde partij’ die ook meedoet aan de verkiezingen.
In gesprek met de Volkskrant doet de 40-jarige Taimounti een boekje open over Denk. De belangrijkste reden voor zijn overstap naar Nida zijn, zo vertelt de Amsterdamse politicus, de gebrekkige interne democratie, de confronterende stijl van optreden van de Kamerfractie van Denk en de wijze waarop de partij is omgegaan met de affaire rond Tunahan Kuzu, die leidde tot een heftige ruzie binnen Denk.
Dat Taimounti zelf op een onverkiesbare plek werd gezet op de Denk-lijst voor de parlementsverkiezingen is ook een reden op de partij vaarwel te zeggen. Maar hij beweert dat dit niet de doorslaggevende reden was.
De kwestie rond Tunahan Kuzu, die een buitenechtelijke affaire zou hebben met een partijvrijwilligster, was volgens Taimounti ook een factor.
‘Op de ledenvergadering van juni vorig jaar zijn een aantal moties aangenomen om de structuur van de partij te veranderen, minder afhankelijk te zijn van individuen’, vertelt Taimounti. ‘Je zag bij de affaire rond Kuzu dat de partij gewoon heel kwetsbaar was. Sindsdien is aan geen enkele motie invulling geven. Ook niet aan de motie die het bestuur opriep om alsnog onderzoek te doen naar de affaire en het partijconflict. Van zo’n motie kun je van alles vinden, maar hij is wel aangenomen. En nu zegt het bestuur: joh, dat doen we gewoon niet.’
Eind 2019 werd Taimounti zelf beschuldigd van ‘vrouwonvriendelijk en intimiderend gedrag’. Dit gebeurde door zijn eigen fractiegenoot Aysegül Kilic. Na externe bemiddeling is deze kwestie toen afgesloten.