3.3 C
Amsterdam

Frankrijk accepteert niet langer door het buitenland uitgezonden imams

Lees meer

Gisteren maakte de Franse president Emmanuel Macron bekend dat Frankrijk een einde wil maken aan het systeem van door het buitenland uitgezonden imams.

Landen als Turkije, Marokko en Algerije sturen imams naar Frankrijk, maar de Franse regering wil hier een einde maken. Dit meldt het internationale persbureau Reuters.

De Franse president zei tijdens een toespraak in het Franse Mulhouse geen nieuwe buitenlandse imams meer te willen accepteren. De buitenlandse imams die in Frankrijk werken mogen dat blijven doen totdat hun periode is afgelopen.

Macron wil de imams in Frankrijk trainen, zodat ze de taal en de wetten van de Franse republiek kennen. Op deze manier hoopt hij buitenlandse invloeden te verminderen en ervoor te zorgen dat iedereen de wetten van de Franse republiek volledig accepteert.

Onlangs startte de Duitse regering al zo’n nationale imam-opleiding. Het land wil hiermee ingaan tegen de invloed van Diyanet, het Turkse presidium voor Godsdienstzaken, dat zijn imams naar Duitsland stuurt. Diyanet zou Turkse Duitsers bespioneren en banden hebben met de islamistische Moslimbroederschap.

In Nederland verschijnt morgen verschijnt moskeekoepel Islamitische Stichting Nederland (ISN), dat gelieerd is aan Diyanet, voor de ‘Parlementaire ondervragingscommissie ongewenste beïnvloeding uit onvrije landen’. In aanloop naar dit verhoor hield de Kanttekening een vinger aan de pols uit Ankara. Het resultaat werpt een nieuw licht op de greep van Diyanet buiten Turkije.

De Franse president Macron uitte in zijn toespraak ook stevige kritiek op het Turkije van president Erdogan. ‘We kunnen de wetten van Turkije niet op Frans grondgebied hebben.’ Macron wil niet toestaan dat een ander land op het grondgebied van de Franse republiek verdeeldheid voedt.

In Mulhouse wonen veel Fransen met een Turkse achtergrond. Macron benadrukte dat zij ‘volledig Frans’ zijn en dat zij ‘dezelfde rechten moeten hebben als alle Fransen, maar ook dat zij aan dezelfde wetten zijn onderworpen.’

De diplomatieke betrekkingen tussen Parijs en Ankara zijn de afgelopen maanden gespannen. Frankrijk heeft moeite heeft met onder meer de Turkse inmenging in de Syrische en Libische Burgeroorlog.

- Advertentie -