6.7 C
Amsterdam

Frankrijk: islamitische organisaties vechten verbod aan

Lees meer

De strijd van het Collectief Tegen Islamofobie in Frankrijk (CCIF) en de islamitische NGO BarakaCity om in Frankrijk te mogen blijven, duurt voort.

Beide organisaties werden eind vorig jaar verboden. Frankrijk scherpte zijn antiradicalismebeleid aan na de onthoofding in oktober 2020 van de Franse geschiedenisleraar Samuel Paty, die Mohammed-cartoons uit het satirische blad Charlie Hebdo liet zien.

CCIF zou van tevoren een haatcampagne tegen Paty hebben gevoerd. De organisatie zegt zelf alleen maar een onderzoek te zijn gestart naar hem, vanwege ‘klachten’ die over hem waren binnengekomen.

Vrijdag vochten beide organisaties hun verbod aan bij de Conseil d’État, het Franse equivalent van de Raad van State. De openbaar aanklager zei dat het besluit om CCIF te ontbinden gegrond is, vanwege de definitie van islamofobie door het collectief. Die zou aanzetten tot ‘haat tegen de Franse staat’.

‘We verwerpen dit argument natuurlijk met kracht’, aldus de advocaat van CCIF tegen het Turkse staatspersbureau Anadolu. ‘We moeten niet vergeten dat de definitie van de CCIF heel precies overeenkomt met de wet. (…) Het zou de eerste keer zijn dat we de ontbinding van een vereniging goedkeuren omdat ze exact haar werk heel precies doet.’

De Franse overheid zag BarakaCity al langer als ‘vijand van de republiek’. Voorman Idriss Sihamedi (foto) kwam de laatste jaren regelmatig in opspraak vanwege schimmige financiering en salafistische opvattingen van hem en zijn medewerkers. Zo zei Sihamedi over de doodgeschoten Charlie Hebdo-redactieleden dat hij bad om de temperatuur van ‘de vlammen in hun graven’ net zo heet te maken als de zon.

Eind deze maand worden de uitspraken bekendgemaakt.

- Advertentie -