17.1 C
Amsterdam

Frankrijk klaagt twee leden van Grijze Wolven aan

Lees meer

De Franse autoriteiten hebben twee Turkse mannen aangeklaagd voor ‘terreurpropaganda’ van de fascistische Grijze Wolvenbeweging, die in Frankrijk in 2020 werd verboden. De twee zouden ‘aanzetten tot terreur’. Zo meldt de nieuwssite Turkish Minute

De twee mannen komen onder ‘juridisch toezicht’ te staan en de openbaar aanklager start een onderzoek in naar de handel en wandel van de twee.

De Grijze Wolven ontstonden als paramilitaire tak van de extreemrechtse MHP (Partij van de Nationalistische Beweging, de huidige bondgenoot van Erdogan).

In de jaren zeventig, tachtig en negentig van de vorige eeuw heeft de groep terreuraanslagen gepleegd op linkse groeperingen, Koerden en alevieten. Het volksnationalistische pan-Turanisme, waarin men gelooft in een groot-Turks verbond, is de originele, seculiere ideologie van de beweging, die later met de opkomst van het islamisme van de AKP werd gekoppeld aan het Turks-islamistische superioriteitsdenken.

De gewapende strijd maakte na de coup van de jaren tachtig plaats voor de politiek. Toch is de clandestiene Grijze Wolvenbeweging door de Turkse staat nooit aangepakt zoals de Koerdische PKK of andere linkse gewapende groeperingen, die ook op de terreurlijst staan van de EU en VS.

Frankrijk is het eerste land in Europa die de Grijze Wolven heeft verboden. Ook in Duitsland zijn er stemmen om die stap te nemen.

- Advertentie -