14.4 C
Amsterdam

Frankrijk: nichtje Le Pen stapt over naar nóg rechtsere rivaal Zemmour

Lees meer

Een opmerkelijke nieuwe naam in het kamp van de uiterst rechtse Franse presidentskandidaat Éric Zemmour: Marion Maréchal. Zij is de kleindochter van de extreemrechtse politicus Jean-Marie Le Pen en het nichtje van Marine le Pen, de leider van de radicaal-rechtse partij Rassemblement National.

Maréchal (32) was al jong parlementariër voor Le Pens partij, van 2012 tot 2017, maar is inmiddels geen lid meer. Ze stond een andere partijkoers voor dan haar tante: Maréchal is conservatiever in sociaal-culturele kwesties als het homohuwelijk en economisch liberaler. Ze zal zondag speechen op een van de verkiezingsrally’s van Zemmour, melden ingewijden.

Zemmour, net als Le Pen een felle criticus van de islam, werd onlangs nog veroordeeld tot een boete van 10.000 euro vanwege aanzetten tot rassenhaat. Maar zelfs voor Marine le Pen is Éric Zemmour te radicaal, zei ze eerder dit jaar.

Zemmour zei onlangs dat hij niet wilde dat Oekraïense vluchtelingen zouden worden opgevangen door Frankrijk, ‘dat al overspoeld wordt door immigratie’. Le Pen bekritiseerde zijn standpunt als te extreem en zei dat Frankrijk geheel ‘solidair’ moet zijn met Oekraïne, een ‘Europees land dat wordt gebombardeerd’.

Eerder dit jaar liepen ook twee Europarlementariers van Rassemblement National over naar Zemmour. Hetzelfde geldt voor parlementslid Guillaume Peltier, nummer twee van de conservatieve partij Les Républicains.

Zemmour zou in staat zijn om alle rechtse kiezers samen te brengen, beargumenteerde Peltier. Toch staat op dit moment Zemmour (14 procent) in de opiniepeilingen achter Le Pen (17 procent), die op haar beurt ver achter zittend president Emmanuel Macron (28 procent) staat.

Gisteren maakte Macron bekend daadwerkelijk mee te doen aan de presidentsverkiezingen, waarvan de eerste ronde gepland staat op 10 april. Twee weken later zal Macron het in de tweede en beslissende ronde moeten opnemen tegen, zoals het er nu naar uitziet, Le Pen.

- Advertentie -