22.3 C
Amsterdam

Frankrijk verbiedt dragen ‘islamitische’ abaya op scholen

Lees meer

Franse leerlingen mogen niet langer met een abaya naar school, een lange losse jurk die in onder andere Pakistan en Saoedi-Arabië wordt gedragen. Volgens minister Gabriel Attal van Onderwijs is dit islamitische gewaad in strijd met de strikt seculiere regels op school, net als de hoofddoek.

Het dragen van religieuze kleding op scholen is sinds 15 maart 2004 verboden in Frankrijk. Je mag geen kruisje of keppeltje dragen, maar ook geen hoofddoek. De abaya bevond zich in een schemergebied, en werd door veel scholen gedoogd. Sinds april dit jaar gaan steeds meer moslimstudentes met een abaya naar school, wat rechts, secularistisch Frankrijk alarmeerde.

Op een video, die enkele maanden geleden viral ging, is te zien dat moslimstudentes op een openbare school in Lyon in een abaya naar school gaan, en op het laatste moment hun sluier afdoen, vlak voordat ze de poort overstoken. Het rechtse tv-station BFM TV sprak van ‘aanvallen’.

Minister Attal noemt de abaya ‘een religieus gebaar, duidelijk bedoeld om de weerbaarheid van de republiek te testen op de seculiere vrijplaats die een school moet zijn’.

Verschillende parlementariërs van de radicaal-linkse partij La France Insoumise vinden – net als veel Franse moslims – dit nieuwe besluit belachelijk en spreken van ‘islamofobie’. volgens een Franse koepel van moslimorganisaties is de abaya op zich niet religieus, bericht de NOS.

- Advertentie -