24.8 C
Amsterdam

Frankrijk verbiedt hoofddoek tijdens Olympische Spelen

Lees meer

Frankrijk verbiedt haar atleten een hoofddoek te dragen tijdens de Olympische Spelen. Het streng seculiere land gaat daarmee in tegen de regels van het Internationaal Olympisch Comité (IOC), meldt de Marokkaanse nieuwssite Yabiladi

De Olympische Spelen worden deze zomer in de Franse hoofdstad Parijs gehouden van 26 juli tot 11 augustus. En met alle voorbereidingen voor de Spelen, is ook het debat over de hoofddoek weer opgelaaid. Het IOC heeft bepaald dat er ‘geen beperkingen mogen gelden voor het dragen van de hijab of andere religieuze of culturele kleding’.

De Franse minister van Sport Amélie Oudéa-Castéra beroept zich echter op het ‘secularisme’, de scheiding van kerk en staat. In Frankrijk wordt dat streng toegepast en ook wel ‘laïcité’ genoemd.

Mensenrechtenorganisaties noemen het verbod discriminerend voor Franse moslima’s. Begin deze maand stuurde mensenrechtenorganisatie Human Rights Watch een brief naar IOC-voorzitter Thomas Bach met het verzoek ‘de sportautoriteiten in Frankrijk publiekelijk op te roepen om alle verboden op het dragen van de hijab ongedaan te maken’. Vooralsnog tevergeefs.

- Advertentie -