18.9 C
Amsterdam

Frankrijk verbiedt hoofddoek tijdens Olympische Spelen

Lees meer

Franse atleten mogen volgend jaar tijdens de Olympische Spelen geen hoofddoek dragen. Dat zei de Franse minister van Sport zondag in een interview op de Franse publieke omroep, meldt de website Nieuws.Marokko.

Het verbod geldt voor alle leden van de Franse delegatie, voor zowel sporters als officials. Hier blijft het niet bij als het aan minister Amelie Oudea-Castera ligt. Ze is zelf een strenge secularist en voorstander van ‘de absolute neutraliteit van de openbare dienst’.

Ze haalt uit naar het Internationaal Olympisch Comité (IOC), dat een andere visie heeft op het dragen van de hoofddoek. Het IOC ziet de hoofddoek als ‘een culturele uiting’ in plaats van een religieuze praktijk.

De wereldvoetbalbond FIFA staat vrouwelijke spelers sinds 2014 toe een hijab te dragen. De Franse Raad van State besloot in juni dat het dragen van de hijab in het vrouwenvoetbal verboden blijft.

De verklaring van de Franse sportminister volgt op het recente verbod op abaya’s in onderwijsinstellingen. De Franse minister van Onderwijs, Gabriel Attal, ziet de abaya als ‘een religieus gebaar’ dat de secularistische principes van de Franse staat zou uitdagen.

- Advertentie -