13.1 C
Amsterdam

Frankrijk weigert opnieuw Turk als staatsburger vanwege steun aan Erdogan

Lees meer

Ophef in Turkije: Serife Büyük mag geen Frans staatsburger worden. Eerder werd haar man Murat Büyük de Franse nationaliteit geweigerd omdat hij in het verleden zijn steun aan de Turkse president Erdogan had uitgesproken.

Het Turkse staatspersbureau Anadolu citeert uit de brief die naar Serife Büyük werd gestuurd door het Franse Bureau voor Naturalisatiebesluiten:

‘Zoals bekend, is loyaliteit aan ons land en zijn instellingen niet gegarandeerd, vanwege de politieke inzet van uw man Murat Büyük voor zijn thuisland. Als Murats vrouw heeft u een gemeenschappelijke leefruimte met hem. U kunt het politieke engagement dat u indirect steunt niet ontkennen. In deze omstandigheden is het niet gepast om positief aan uw vraag te voldoen.’

Murat Büyük is woedend: ‘Het is een groot onrecht. Verwacht Frankrijk dat mijn vrouw een strafrechtelijke klacht tegen mij zal indienen? Een zeer schandalige beslissing.’ Hij vindt dat de vrijheid van meningsuiting in Frankrijk beperkt is.

In Büyüks land van herkomst staat de vrijheid van meningsuiting sowieso onder druk. Zo zitten in Turkije 47 journalisten in de gevangenis, zo blijkt uit de jaarlijkse ranglijst van de internationale persvrijheidswaakhond Committee to Protect Journalists (CPJ).

- Advertentie -