22.7 C
Amsterdam

Frankrijk wil ‘haatimam’ uitzetten naar Marokko, maar Marokko wil hem niet

Lees meer

Frankrijk wil de controversiële imam Hassan Iquioussen uitzetten naar Marokko. Probleem voor de Fransen: het koninkrijk wil hem helemaal niet hebben.

De Marokkaans-Franse Iquioussen wordt onder meer beschuldigd van antisemitisme en vrouwenhaat. Bovendien zou de imam dicht bij de islamitische Moslimbroederschap en salafisten staan. De imam bereikt via Facebook en YouTube tienduizenden moslims.

De Franse Raad van State stemde dinsdag in met het uitzetten van de imam. Maar Marokko accepteert het Franse besluit niet, omdat het uitzettingsbevel eenzijdig zou zijn en er geen overleg is geweest tussen de Franse en Marokkaanse autoriteiten.

De meeste Marokkanen steunen het besluit van Rabat. ‘Marokko is geen vuilnisbak’, zegt een restauranteigenaar uit Casablanca tegen de Franse tv-zender Europe 1. ‘Hij (imam Hassan Iquioussen) is Marokkaans en Frans staatsburger. Hij heeft bijna driekwart van zijn leven in Frankrijk gewoond. Zijn familie is daar. Dit is het probleem van Frankrijk.’

Om Iquioussen te kunnen deporteren, moet Frankrijk ook nog een ander obstakel overwinnen: de man is vooralsnog onvindbaar. Huiszoekingen in zijn huis in de buurt van Valenciennes leverden niets op. De politie vermoedt dat hij naar België is gevlucht. Voor deze daad riskeert Iquioussen drie jaar gevangenisstraf.

- Advertentie -