13.2 C
Amsterdam

Frans Collectief Tegen Islamofobie vecht eigen verbod aan tegen staat

Lees meer

Het Collectief Tegen Islamofobie in Frankrijk (CCIF) gaat in hoger beroep  tegen de Franse staat, die de organisatie heeft verboden. Dit schrijft le Monde.

Het verbod was een reactie op de moord op geschiedenisleraar Samuel Paty, die Charlie Hebdo-cartoons over de profeet Mohammed had laten zien. Minister Gérard Darmanin (Binnenlandse Zaken) beschuldigde CCIF van betrokkenheid bij de hetze tegen Paty voorafgaand aan de moord, omdat twee mensen die kritiek hadden op Paty zich tot deze organisatie hadden gewend.

Het CCIF is in hoger beroep gegaan om het verbod terug te draaien. Dat de minister CCIF wilde verbieden zou politiek gemotiveerd zijn. De nu ontbonden organisatie heeft nooit haat gezaaid of opgeroepen tot het plegen van terroristische aanslagen, stelt CCIF, en zou alleen zijn verboden omdat de organisatie de ‘verkeerde mening’ promoot.

In België werd de ontbinding van het CCIF aangegrepen door Theo Francken van N-VA voor felle kritiek op CCIF’s Belgische zusterorganisatie CCIB. Francken was ‘geschokt’ omdat CCIB van de Belgische overheid 20.000 euro subsidie had gekregen.

Nourdin el Ouali, politiek leider van de islamitische partij Nida, stelde vorig jaar voor dat Nederland aan verboden Franse organisaties ‘een veilig toevluchtsoord’ moest bieden.

- Advertentie -