21.5 C
Amsterdam

Frans parlement veroordeelt massamoord op Algerijnse demonstranten, 63 jaar na dato

Lees meer

Het Franse parlement keurde eind vorige week een resolutie goed, waarin de massamoord op tientallen Algerijnse demonstranten in Parijs in 1961 als ‘bloedige en moorddadige repressie’ werd veroordeeld. Dit bericht het Franse persbureau AFP.

Net als Nederland worstelt Frankrijk met zijn koloniale verleden. De zwartste bladzijde in Algerije, waar tussen 1952 en 1962 een bloedige oorlog werd uitgevochten, die uiteindelijk leidde tot de onafhankelijkheid van Algerije. Om de Algerijnse vrijheidsstrijders te stoppen zetten de Franse autoriteiten grof geschut in: dorpen vol onschuldige burgers werden gebombardeerd, gevangen genomen onafhankelijkheidsstrijders werden gemarteld en veroordeelde ‘terroristen’ belandden dikwijls onder de guillotine, het apparaat waarmee Frankrijk tot 1977 de doodstraf uitvoerde.

Een van de dieptepunten van de Algerijnse Oorlog was het bloedig neerslaan van een protest in Parijs, op 17 oktober 1961. Op bevel van het hoofd van de Parijse politie, Maurice Papon (1910-2007), viel de Nationale Politie 30.000 Algerijnse demonstranten aan. Hierbij vielen tientallen, misschien wel honderden doden. Velen verdronken in de rivier de Seine, waarin politieagenten hen hadden gegooid. Duizenden Algerijnen werden gearresteerd en afgevoerd naar verschillende detentiecentra, die tijdens de Tweede Wereldoorlog nog gebruikt waren door het met nazi-Duitsland collaborerende Vichy-regime.

Papon zelf was ook een collaborateur en zou in 1998 tot tien jaar gevangenisstraf worden veroordeeld. Dit was overigens niet vanwege zijn rol bij het neerslaan van de demonstratie in Parijs, maar voor zijn betrokkenheid bij het afvoeren van honderden Joden naar de vernietigingskampen.

De Franse overheid heeft het bloedbad van oktober 1961 lange tijd in de doofpot gehouden. Onder president Emmanuel Macron kwam er een kentering. Hij noemde de massamoord in 2021 ‘onvergeeflijk’. Het Franse parlement benadrukt in zijn resolutie nu dat het harde optreden plaatsvond onder Maurice Papon en spreekt uit dat het bloedbad officieel moet worden herdacht.

- Advertentie -