14.2 C
Amsterdam

Franse minister boos op EU vanwege contacten met FEMYSO

Lees meer

De Franse minister van Binnenlandse Zaken Gérald Darmanin zal de Europese Commissie een kritische brief schrijven over FEMYSO. De islamitische studentenorganisatie is volgens critici gelieerd aan de Moslimbroederschap. 

12 augustus plaatste het Instagram-account van de Europese Commissie een video, waarop jonge mensen te zien zijn die t-shirts dragen van FEMYSO. Dit leidde in Frankrijk tot ophef.

De seculiere outlet Marianne interviewde minister Darmanin, die beloofde dat hij de Europese Commissie hierover een brief zal schrijven.

Vorig jaar november bekritiseerde de Franse regering de Europese Commissie ook vanwege FEMYSO, nadat de EU-commissaris voor gelijkheid Helena Dalli met FEMYSO en een andere islamitische jongerenorganisatie een ontmoeting had.

FEMYSO is een internationaal islamitisch studentennetwerk, dat in 20 Europese landen actief is. Volgens critici is FEMYSO gelieerd aan de islamitische Moslimbroederschap.

Ook in Nederland was sprake van ophef nadat bleek dat GroenLinks-parlementariër Kauthar Bouchallikht actief was voor FEMYSO voordat ze in de Tweede Kamer werd verkozen. Eind 2020, enkele maanden voor de landelijke verkiezingen, ontstond een enorme mediarel nadat de rechtse onderzoeksjournalist Carel Brendel stelde dat Bouchallikht gelieerd zou zijn aan de Moslimbroederschap. De politica was volgens rechtse critici een islamist en een wolf in schaapskleren, terwijl degenen die het voor haar opnamen Brendel en andere critici verweten een islamofobe hetze en een ‘extreemrechtse intimidatiecampagne’ te voeren.

Brendel vertelt op Twitter blij te zijn met de brief van Darmanin aan de Europese Commissie. ‘Frankrijk lijkt de enige lidstaat die zich druk maakt over het promoten door de Europese Commissie van organisaties van de Moslimbroeders zoals FEMYSO.’

 

 

 

- Advertentie -