14.8 C
Amsterdam

Franse minister vreest ‘apartheid’ als Palestijnen geen eigen staat krijgen

Lees meer

De Franse minister Jean-Yves le Drian (Buitenlandse Zaken) vreest voor ‘langdurige apartheid’ in Israël als de Palestijnen niet snel een eigen staat krijgen.

De minister is voor een tweestatenoplossing, maar de Israëlische regering van Benjamin Netanyahu is daar tegen. Volgens Le Drian (foto) dreigt daardoor een verdere scheiding tussen Israëliërs en Palestijnen. Hij stelt dat de recente raketoorlog de noodzaak voor deze oplossing groter gemaakt heeft. ‘Het vredesproces moet weer op gang komen. Dat gaat stap voor stap.’

Het is de eerste keer dat een lid van de Franse regering het woord ‘apartheid’ in de mond neemt als het gaat over Israël. Eerder deze maand nam de Duitse regering nog afstand van deze term om de situatie in en rond Israël te beschrijven.

De term ‘apartheid’ is berucht door de politiek van rassenscheiding in Zuid-Afrika. Volgens het nieuwste rapport van mensenrechtenorganisatie Human Rights Watch bedrijft Israël apartheid. Een motie van BIJ1 om dit als Tweede Kamer te erkennen werd alleen door Denk gesteund.

Veel Palestina-activisten geloven, in tegenstelling tot Le Drian, niet meer in een tweestatenoplossing. Zo vindt de Palestijns-Nederlandse activiste Ieman Abou Rashed dat ‘alle zionisten’ uit Israël moeten vertrekken. ‘Laat Europa hen een stuk van zijn eigen land geven’, zei ze in het christelijke Nederlands Dagblad. ‘Dan krijgt Europa meteen ook het zionisme weer terug. Het Westen voelt zich natuurlijk schuldig over de Holocaust. Wij ontkennen die ook niet. Maar moeten Palestijnen daarvoor nu nog steeds opdraaien?’

ChristenUnie-leider Gert-Jan Segers reageert woedend op deze quote. ‘Israël en alle Joden die in dat land hun veilig onderkomen hebben gevonden moeten ‘in principe’ weg. Het wordt gedebiteerd en gepubliceerd als een interessante optie’, twittert hij kritisch richting het Nederlands Dagblad.

- Advertentie -