22.9 C
Amsterdam

Franse prominenten voeren actie tegen ‘islamofobe anti-seperatismewet’

Lees meer

Prominente Fransen zijn een petitie gestart om het parlement de controversiële ‘anti-seperatismewet’ in te laten trekken: ‘Stop de islamofobie van de staat.’

Dit wetsvoorstel is een bundeling van voorstellen, die als doel hebben om ‘staatsondermijnende’ activiteiten de kop in te drukken. Zo komt een organisatie pas in aanmerking voor subsidie als deze zich committeert aan de ‘waarden van de Republiek’. Ook kan Frankrijk makkelijker ‘radicale’ organisaties ontbinden.

Volgens critici en mensenrechtenorganisaties discrimineert deze wet moslims, en dan vooral vrouwelijke moslims. Het nieuwe wetsvoorstel is vorige week door de overwegend rechtse Senaat aangevuld met verboden op de boerkini in openbare zwembaden en op het dragen van de hoofddoek voor minderjarigen in de openbare ruimte.

‘Het point of no return is bereikt’, aldus de petitie. ‘De wet tegen het zogenaamde ‘separatisme’ of ‘het handhaven van republikeinse principes’ is een ongekende aanval op de rechten van moslims om hun religie vrijelijk te belijden.’

De petitie is vooral ondertekend door islamitische journalisten en activisten, maar ook door niet-moslims als Eric Fassin, een prominente socioloog aan de universiteit van Parijs.

De regering-Macron heeft sinds de moord op geschiedenisleraar Samuel Paty, die is onthoofd na het tonen van Mohammed-cartoons, de strijd opgevoerd tegen het islamisme. Maar volgens de ondertekenaars is dit een hersenschim van de regering. Het echte gevaar volgens hen: het ‘islamofobe’ regeringsbeleid, dat tevens tot meer discriminatie tegen moslims zou leiden.

De petitie, die nu ruim vierduizend keer ondertekend is, is opgestart door het Franse Front tegen Islamofobie. Deze organisatie is niet de opvolger van het inmiddels verboden Collectief tegen Islamofobie in Frankrijk (CCIF), maar een collectief van verschillende NGO’s.

Het wetsvoorstel moet nog langs het nationale parlement, waar de kans bestaat dat scherpe randjes als het boerkini- en hijabverbod voor minderjarigen er weer uit worden gestemd. In het parlement zwaait, anders dan in de overwegend rechtse senaat, de centrumpartij La République En Marche! van president Emmanuel Macron bij meerderheid de scepter.

- Advertentie -