10.5 C
Amsterdam

Verboden Franse moslimorganisatie: ‘Macron doet aan staatsislamofobie’

Lees meer

Frankrijk maakt zich schuldig aan ‘staatsislamofobie’. Dat stelt Chafika Attalai van het inmiddels opgeheven Collectief Tegen Islamofobie in Frankrijk (CCIF). CCIF en andere ‘radicale’ moslimorganisaties, scholen en moskeeën worden via een verscherpt regeringsbeleid gesloten.

Attalai was een van de sprekers in een Zoom-meeting over moslimhaat in West-Europa. De bijeenkomst werd georganiseerd door de Nederlandse organisatie Meld Islamofobie, die anti-moslimdiscriminatie bijhoudt en bestrijdt. CCIF deed tot eind vorig jaar hetzelfde in Frankrijk, maar op veel grotere en professionelere schaal. Advocaten van de organisatie spanden diverse rechtszaken aan, die dikwijls werden gewonnen.

Frankrijk besloot CCIF aan te pakken omdat de organisatie een haatcampagne tegen geschiedenisleraar Samuel Paty zou hebben ondersteund. De geschiedenisleraar werd vermoord door een extremist nadat hij Mohammed-cartoons uit het satirische blad Charlie Hebdo liet zien.

CCIF ontkent een haatcampagne tegen Paty te hebben gevoerd. De organisatie zegt alleen een onderzoek te zijn gestart naar hem, vanwege de klachten die over hem waren binnengekomen.

‘We hebben niets te maken met de moord op Samuel Paty, maar toch zijn we ‘vijanden van de Republiek’’, vertelt Attalai. Nu CCIF niet meer bestaat, is er niemand meer die voor de rechten van Franse moslims opkomt, vertelt ze. Er is enkel een nieuwe groep opgericht die het werk van CCIF voortzet, maar dan op bescheiden schaal.

Frankrijk is volgens haar een dictatuur geworden. ‘Wij hebben ons altijd aan de wet gehouden, altijd volgens de regels gespeeld. Wij zijn ‘vijanden van de Republiek’ omdat we rechtszaken hebben gewonnen, omdat we willen dat moslims trots zijn op hun identiteit. Daarom heeft de Franse overheid onze organisatie verboden.’

Volgens Attalai criminaliseert de nieuwe Franse ‘antiseperatismewet moslims. ‘Als je een hijab draagt of een baard, vijf maal per dag bidt en de moskee regelmatig bezoekt, sta je al bekend als radicaal.’

Verder hekelt ze het ‘systematisch hinderen’ door de overheid. Moskeeën en scholen worden officieel niet gesloten omdat ze islamitisch zijn, zegt ze, maar bijvoorbeeld omdat er per ongeluk nog een pak yoghurt van over datum in de koelkast staat. Dan houden ze zich niet aan de regels en kunnen ze worden aangepakt, aldus Attalai.

Voordat CCIF officieel werd verboden besloot de organisatie het geld van de organisatie en de infrastructuur over te brengen naar Brussel, waar het Collectief Tegen Islamofobie in Europa (CCIE) gevestigd is. Dit is niet de opvolger van CCIF, vertelt Attalai, maar een zusterorganisatie.

Vlaamse populisten en Waalse liberalen ijveren voor een verbod op CCIE. Maar daar is Attalai niet bang voor, want ‘het is in België juridisch gezien veel moeilijker om organisaties zomaar te verbieden.’

- Advertentie -