11.6 C
Amsterdam

Franse regering jaagt critici op de kast met wetsvoorstel tegen radicale islam

Lees meer

Het Franse kabinet heeft ingestemd met een nieuw wetsvoorstel dat als oogmerk heeft de radicale islam te bestrijden. Moslimlanden, Turkije voorop, hebben felle kritiek.

De Franse regering wil na de moord op geschiedenisleraar Samuel Paty, die in oktober werd vermoord door een islamistische extremist, radicaal-islamistische invloeden in het land terugdringen.

Aanvankelijk zou de wet de ‘anti-seperatismewet’ heten, omdat president Emmanuel Macron van mening is dat islamisten zich terugtrekken uit de samenleving. Maar nadat er kritiek op die term is gekomen, heet het nu de wet ‘ter versterking van de waarden van de Republiek’. De waarden die moeten versterkt zijn secularisme en de vrijheid van meningsuiting.

Een van de belangrijkste maatregelen is dat kinderen vanaf drie jaar naar school moeten. Alleen in speciale gevallen is thuisonderwijs toegestaan. De Franse regering wil hiermee een einde maken aan  de zogenaamde ‘clandestiene’ scholen die door hardliners worden gerund, schrijft de Arabische nieuwszender al Jazeera.

Een ander artikel moedigt moskeeën aan om zich te registreren als gebedsplaatsen, zodat ze beter kunnen worden geïdentificeerd. Veel van de meer dan 2.600 moskeeën in het land werken momenteel volgens de regels voor verenigingen. Buitenlandse financiering voor moskeeën wordt weliswaar niet verboden, maar als er meer dan 10.000 euro aan donaties wordt uitgegeven moet dit worden verantwoord.

Ten slotte wil het wetsvoorstel een einde maken aan de maagdelijkheidsattesten, die soms voor het huwelijk worden geëist. Als een arts een vrouw toch zo’n attest verleent dan moet hij voor een jaar de gevangenis in, aldus het wetsvoorstel.

Volgens premier Jean Castex wil de Franse regering de godsdienstvrijheid niet aantasten, maar de ‘snode ideologie van radicaal islamisme’. Maar moslimlanden veroordelen dit ‘islamofobe’ wetsvoorstel. De Turkse president Erdogan spreekt van een ‘provocatie’. Ook de Verenigde Staten hebben kritiek. Zij noemen het wetsvoorstel ‘zwaar op de hand’ en mogelijk contraproductief.

- Advertentie -