19 C
Amsterdam

Franse voetballer Benzama onder vuur vanwege Israëlkritische tweets

Lees meer

De Franse voetballer Karim Benzama ligt onder vuur vanwege zijn Israëlkritische tweets. Valérie Boyer, senator van de rechtse partij Les Républicains, vindt dat hij Frankrijk uitgezet moet worden. Twee weken terug kwam minister van Binnenlandse Zaken Gerard Darmanin met het plan om buitenlanders met een ‘radicale ideologie’ te deporteren.

Benzema, die momenteel de Franse en Algerijnse nationaliteit heeft, speelt voor het Franse nationale elftal en voor Al-Ittihad, een voetbalclub in Saoedi-Arabië. De voetballer twitterde kritisch over Israël vanwege de bombardementen op Gaza, maar dat ligt in Frankrijk heel gevoelig. Minister van Binnenlandse Zaken Gérard Darmanin vond dat de voetballer eveneens Hamas had moeten veroordelen, voor de aanval op Israël van 7 oktober. Ook beschuldigde de minister op televisie Benzema ervan lid te zijn van de Moslimbroederschap, een islamistische organisatie die door criticasters als extremistisch wordt beschouwd. De advocaten van Benzema ontkennen deze beschuldiging en noemen die vals. In Saoedi-Arabië is de Moslimbroederschap bovendien verboden.

Valérie Boyer van Les Républicains gaat een stapje verder. Zij vindt dat Benzema Frankrijk uitgezet moet worden, als blijkt dat hij banden heeft met de Moslimbroederschap. ‘Samenspannen met degenen die ons de oorlog verklaren zou neerkomen op het verraden van je land’, schrijft ze op X.

Ondertussen twittert minister Darmanin de laatste dagen uitgebreid over mensen die Frankrijk worden uitgezet voor diverse vergrijpen. Op donderdag 26 oktober werden 21 mensen gedeporteerd naar hun land van herkomst. Zondag werden opnieuw 8 mensen Frankrijk uitgezet. Ze zouden zich schuldig hebben gemaakt aan drugshandel, drugsbezit en geweldpleging. Ook worden sommigen ervan beschuldigd geradicaliseerde moslims te zijn.

Human Rights Watch vreest dat overheden in het Westen de oorlog tussen Israël en Hamas aangrijpen om islamofoob beleid te voeren. De mensenrechtenorganisatie is in het bijzonder kritisch op Darmanin. De Franse minister van Binnenlandse Zaken greep de moord op een docent in het Noord-Franse Arras aan om een toch al controversiële immigratiewet te rechtvaardigen, die dit jaar in april werd uitgesteld. Deze wet maakt het voor de Franse overheid gemakkelijker om buitenlanders uit te zetten die vermoedelijke banden hebben met een ‘radicale ideologie’. Hij suggereerde aanvankelijk ook een verband tussen de aanval en de oorlog tussen Israël en Gaza, zonder dit nader te specificeren.

Maar Darmanin is niet de enige minister die zich schuldig maakt aan islamofoob beleid, aldus HRW. Zijn Duitse collega Nancy Faeser wil mensen het land uit te zetten die hun steun betuigen aan Hamas en de Britse minister van Immigratie riep op tot het intrekken van via van mensen die ‘haat en verdeeldheid’ verspreiden, ‘aanzetten tot antisemitisme’ of verboden organisaties zoals Hamas steunen. ‘Deze beleidsbenaderingen en de context van de introductie ervan creëren een risico op discriminatie van islamitische en Arabische migranten en asielzoekers’, aldus de mensenrechtenorganisatie.

- Advertentie -