13.7 C
Amsterdam

FvD op QAnon-toer: ‘Grapperhaus dekt satanisch kindermisbruik toe’

Lees meer

Justitieminister Ferd Grapperhaus blokkeert een onafhankelijk onderzoek naar kindermisbruik, beweerde FvD’er Gideon van Meijeren eerder deze week in de Kamer. Van Meijeren rept over ‘satanisch’ kindermisbruik, schatplichtig aan de beruchte QAnon-complottheorie die stelt dat satanische pedofielen stiekem aan de touwtjes trekken.

Hoe zijn we hier aanbeland? Terug naar juni: toen stelde de Tweede Kamer een onderzoekscommissie in vanwege verhalen over ritueel misbruik bij jeugdhulpverleningsinstellingen. Volgens de Groene Amsterdammer gaat het hier waarschijnlijk om fictieve herinneringen van patiënten met een dissociatie persoonlijkheidsstoornis die elkaar napraten. Psychologen verbonden aan de Landelijke Expertisegroep Bijzondere Zedenzaken stellen dat er nooit bewijs is gevonden voor het bestaan van ritueel kindermisbruik.

Psycholoog Paul van den Eshof: ‘Logischerwijs zou de kans op bewijs moeten toenemen naarmate het netwerk uitgebreider is, langer opereert, er meerdere slachtoffers en getuigen zijn.’ En dat is er volgens hem dus niet.

Maar Forum voor Democratie-Kamerlid Gideon van Meijeren twijfelt niet: ‘Er ligt inmiddels zoveel bewijs op tafel, dat sadistisch ritueel kindermisbruik in het algemeen, of satanisch ritueel kindermisbruik in het bijzonder, ook in Nederland voorkomt, dat daar gelukkig geen twijfel meer over bestaat’, zegt hij in de Kamer.

Van Meijeren is niet gerust op de uitkomst van het onderzoek dat Grapperhaus heeft ingesteld. Hij zaait twijfel over de onderzoekscommissie, die volgens hem niet onafhankelijk is.

‘Het [onderzoek] vindt plaats onder de absolute controle van het ministerie van Justitie, terwijl juist ook ambtenaren van dat ministerie door vele slachtoffers beschuldigd worden. Als de huidige onderzoekscommissie het onderzoek gaat uitvoeren, dan is het al op voorhand gedoemd te mislukken.’

Vorige maand al beweerde Van Meijeren in het online complotkanaal Café Weltschmerz dat hooggeplaatste ambtenaren bij satanisch kindermisbruik betrokken waren. ‘Dus het is krankzinnig dat dan in een onderzoek naar vermeend misbruik onder meer binnen de ambtelijke top van het ministerie van Justitie, dat dat onderzocht wordt dóór het ministerie van Justitie’, aldus van Meijeren.

Er bestaan onder Nederlandse complotdenkers veel samenzweringstheorieën over voormalig topambtenaar Joris Demmink, die pedofiel zou zijn. Demmink is nooit door een rechter veroordeeld en zelfs niet vervolgd door het Openbare Ministerie, dat geen bewijs zegt te hebben voor Demminks zogenaamd duistere daden. Al is dit voor complotdenkers hét bewijs dat pedofielen en justitie onder één hoedje zouden spelen.

De QAnon-complottheorie is al langer populair in Nederland. Minister-president Mark Rutte (VVD) zou in de jaren tachtig samen met de veroordeelde Belgische pedofiel Marc Dutroux hebben opgetrokken en verantwoordelijk zijn voor een JOVD-motie om pedofilie te legaliseren. Allemaal verre van waar, stelde de Kanttekening eerder in deze factcheck.

Deze zomer interviewden wij journalist Maarten Reijnders, die een boek schreef over complottheorieën, fenomenen die sinds de coronapandemie veel zichtbaarder zijn geworden. ‘Er zit geen rem meer op bij Baudet’, aldus Reijnders over Forum voor Democratie en Thierry Baudet: ‘Hij twijfelt nu ook over de maanlanding.’

- Advertentie -