12 C
Amsterdam

FvD-Kamerlid betwist ‘taboe op geweld’ in speech voor boze boeren

Lees meer

Kamerlid Gideon van Meijeren (Forum voor Democratie) heeft, niet voor het eerst, voor ophef gezorgd. Tijdens een toespraak voor boze boeren brak hij een lans voor het gebruik van geweld door boeren. Kamerlid Nilüfer Gündogan zegt aangifte tegen Van Meijeren te zullen doen.

Van Meijeren zei in zijn toespraak, waarvan beelden sinds gisteren op Twitter circuleren, dat het ‘niet altijd gezond’ is in een democratie ‘als er een taboe rust op het gebruik van geweld’. De staat gebruikt namelijk wel – en soms fors – geweld, zei hij ook. En dat zorgt voor een machtsbalans die voor de boeren tot onrechtvaardige situaties zou leiden.

‘Als u dadelijk onteigend dreigt te worden, en u weigert, reken maar dat er onder aan de streep busjes aankomen met mannen met knuppels en helmen – en ze slaan u wel van het terrein af. En een taboe op geweld, wat er op dit moment in de samenleving rust, terwijl de staat het geweldsmonopolie heeft, kan er ook voor zorgen dat de staat nooit iets te vrezen heeft.’

Van Meijeren ziet zijn standpunt als verenigbaar met democratie, ‘want in de Verenigde Staten is het tweede amendement het recht op wapenbezit, juist zodat altijd ergens die dreiging wel boven het hoofd hangt dat burgers, als het echt nodig is, in staat zijn om zichzelf te verdedigen.’

Het FvD-Kamerlid wees in zijn speech daarnaast op artikel 41 van het Wetboek van Strafrecht: ‘Niet strafbaar is hij die een feit begaat, geboden door de noodzakelijke verdediging van eigen of eens anders lijf, eerbaarheid of goed tegen ogenblikkelijke, wederrechtelijke aanranding.’

Van Meijeren zei het ook belangrijk te vinden dat boeren hun ‘strijdlustigheid’ laten zien, ‘want uiteindelijk kan en mag het nooit zo zijn dat de boeren zich als makke lammetjes van hun grond gaan laten verdrijven’.

Kamerlid Nilüfer Gündogan (ex-Volt) zegt aangifte tegen Van Meijeren te zullen doen. Sommige twitteraars zijn het met haar eens en vinden dat FvD een halt toegeroepen moet worden. Anderen vragen zich af of een aangifte wel nut heeft, omdat Van Meijeren hierdoor alleen maar meer media-aandacht krijgt.

Wat Van Meijeren zegt over artikel 41 uit het Wetboek van Strafrecht is in ieder geval kort door de bocht, schrijft een twitteraar. Van Meijeren zou de relevante jurisprudentie erbij moeten  pakken. ‘Dat maakt veel duidelijk, bijvoorbeeld dat het hier niet gaat om ontruiming etc.’ Een ander wijst erop dat wat de boeren nu doen protesteren en rellen is en ‘niks met noodweer te maken’ heeft.

Omgekeerd is volgens andere twitteraars wat Van Meijeren zei mogelijk wél strafbaar, omdat artikel 131 uit het Wetboek van Strafrecht stelt dat hij die opruit tot een strafbaar feit of tot gewelddadig optreden tegen het openbaar gezag, maximaal vijf jaar celstraf of een dikke geldboete kan krijgen.

- Advertentie -